OTROCI IZ TUJINE V SLOVENSKIH ŠOLAH

Ravnatelj osnovne šole: Vse več je priseljencev, to vpliva na kakovost dela v šoli

OŠ Milojke Štrukelj obiskuje 20 odstotkov učencev, ki so priseljeni oz. imajo tuje državljanstvo. Ravnatelj je županu poslal dopis, v katerem opozarja na problematiko.
Fotografija: Ravnatelj OŠ Milojke Štrukelj:
Odpri galerijo
Ravnatelj OŠ Milojke Štrukelj: "Večina nima računalnika, delovnih zvezkov, šolskih potrebščin. Starši potrebujejo pomoč pri izpolnjevanju različnih obrazcev za finančno pomoč, dokumente, urejanje statusa, prehrano itd. Ne znajo uporabljati računalnika ter so računalniško nepismeni (prijava na prehrano, izbirni predmeti, sporočanje odsotnosti …" FOTO: Zaslonski posnetek

Ravnatelj OŠ Milojke Štrukelj iz Nove Gorice Janez Kobe je na župana Mestne občine Nova Gorice Sama Turela naslovil pismo, v katerem »izpostavljamo problematiko, ker se delež priseljenskih otrok povečuje in počasi vpliva na kvaliteto delo na šoli«.

Pojavili so se tudi zapisi, da je bila šola zaradi številnih otrok iz Albanije, ki obiskujejo to šolo, primorana poiskati zunanji kader, ki bi pomagal otroku pri prevajanju iz albanskega v slovenski jezik.

Kobe je to informacijo za nas zanikal, a je opozoril, da imajo res vse več najrazličnejših težav. »Trenutno nimamo nobene osebe, ki bi nam lahko pomagala, in se znajdemo sami,« pojasnjuje Kobe in dodaja, da so bili zaradi vse večjega deleža priseljenskih otrok na šoli tudi na pogovoru pri županu.

Vseeno pa lahko v zapisu, ki ga je ravnatelj poslal županu, preberemo, da bi šola »za izboljšanje sodelovanja med starši in šolo nujno potrebovala prevajalca, saj se sicer staršem ne uspejo približati«.

»Na OŠ Milojke Štrukelj imamo veliko priseljencev, saj pokrivamo okoliš, ki ima veliko blokovski stanovanj. S priseljenci imamo veliko izkušenj, saj predstavljajo znaten delež vseh učencev,« pojasnjuje Kobe in dodaja, da bi šola potrebovala dodatno pomoč, saj je v oddelku tudi po enajst priseljencev, ki imajo težave pri sporazumevanju v slovenskem jeziku, težave pa imajo tudi pri komunikaciji s starši učencev, saj se ne udeležujejo roditeljskih sestankov v dovoljšni meri. 

»Število učencev priseljencev na naši šoli se iz leta v leto veča,« pravi ravnatelj. V tem šolskem letu OŠ Milojke Štrukelj obiskujejo učenci, ki prihajajo iz Bosne in Hercegovine, Srbije, Severne Makedonije, Kosova, Ukrajine, Avstralije, Italije in Kube.

Šola je županu posredovala dopis, ki ga je pripravila svetovalna služba. Da bi dobili vpogled v to, s kakšnimi težavami se srečuje šola, zapis objavljamo v celoti (v spodnjem okvirčku). Kot pravi ravnatelj Kobe, v zadnjem času »izpostavljamo problematiko, ker se ta delež povečuje in počasi vpliva na kvaliteto dela na šoli«.

 

 

 

 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije