ZAŠČITA POLICIJE

Pripravljali atentat na znanega Slovenca?

Policija je govorice povezala s predsedniškimi volitvami, na katerih je slavil Andry Rajoelina, naklonjen našemu misijonarju.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Boonchai Wedmakawand, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Boonchai Wedmakawand, Getty Images, Istockphoto

Ko so novinarji v mestu Diego Suarez neko mladenko spraševali, koga bo volila, je ta brez odlašanja dejala, da bo to Andry Rajoelina. In zakaj? Odgovor je bil nedvoumen: »Ko pa je tako lep!«

Med opazovalci volitev iz misije EU je bil na drugi strani otoka v mestu Fenerive Est tudi Janez Pate, pravnik v vladni službi za zakonodajo. »Na Madagaskarju sem bil prvič. Ljudje so kljub veliki revščini zelo prijazni ter pripravljeni pomagati,« je povedal. Opazil je, da so bile volitve pomemben dogodek, saj je bila udeležba v prvem krogu 55-odstotna, kar je glede na to, da je veliko volišč na težko dostopnih mestih, ponekod tri dni hoje do prve ceste, zelo veliko. Na volišča so prihajali še pred odprtjem, čakali na štetje glasov, ki se je zavleklo pozno v noč, ter se veselili vsakega, ki ga je dobil njihov kandidat.

Kdo je sprožil govorice

Zagrizen boj dveh nekdanjih predsednikov za nov mandat je vplival tudi na življenje prebivalcev naselja Akamasoa, ki ga je na nekdanjem smetišču v predmestju prestolnice Antananariva postavil naš misijonar Peter Opeka. Osrednji časnik Midi je namreč poročal, da neznanci domnevno pripravljajo atentat nanj. Govorice je policija vzela resno, saj je zavarovala naselje. Grožnje so povezali z rezultatom drugega kroga predsedniških volitev, saj je bil Andry Rajoelina že kot župan glavnega mesta in pozneje kot predsednik države vseskozi naklonjen Opeki in njegovi skupnosti Dobri prijatelji. Sklepali so, da so govorice sprožili podporniki njegovega protikandidata Marca Ravalomanane.

Za božič je Petra Opeko in sodelavce obiskal novi predsednik Rajoelina z družino.
Za božič je Petra Opeko in sodelavce obiskal novi predsednik Rajoelina z družino.

Oba sta stara politična nasprotnika. Oba sta iz najpomembnejše malgaške etnije Merina, bila sta župana Antananariva, oba imata po tri otroke in sta že bila predsednika. Sicer pa so njuni pogledi na razvoj Madagaskarja popolnoma različni. Rajoelini je poslovno uspelo z organiziranjem glasbenih dogodkov, oglaševanjem, tiskom in mediji. Njegov oče se je boril za Francijo v alžirski vojni, Andry pa se je ob državnem udaru leta 2009, ko ga je predsednik Ravalomanana poskušal aretirati, zatekel na francosko ambasado. Nedavno je študiral politične vede v Parizu. Ravalomanana je na začetku poslovne poti s kolesom raznašal in prodajal jogurt, na višku podjetniške kariere pa je bil lastnik velikega mlekarskega podjetja in veleprodaje. Je proameriško usmerjen, in ko je postal predsednik (2002), se je gospodarsko oddalji od Francije, ki je 64 let kolonizirala državo, in se usmeril k ZDA in Nemčiji.

 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije