SLOVESNOST

Pri Ruski kapelici izpostavili pomen miru

Predsednik republike Borut Pahor je poudaril, da je prizadevanje za trajen mir najbolj plemenito stremljenje človeštva.
Fotografija: Ruska kapelica na Vršiču. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Ruska kapelica na Vršiču. FOTO: Leon Vidic, Delo

VRŠIČ – Pri Ruski kapelici pod Vršičem je potekala spominska slovesnost ob 102. obletnici postavitve kapelice, ki se je je poleg slovenskih predstavnikov udeležila tudi uradna delegacija Rusije. Častni pokrovitelj slovesnosti, predsednik republike Borut Pahor je poudaril, da je prizadevanje za trajen mir najbolj plemenito stremljenje človeštva.
 
Kot je v nagovoru dejal Pahor, lahko današnjo žalno slovesnost štejemo za začetek svetovnega obeleževanja konca prve svetovne vojne, ki se bo novembra sklenilo v Parizu. »Letos se spominjamo konca tega tragičnega zloma človečnosti. Spominjamo se neskončne sreče in velikanskega upanja, ki sta končno po štirih letih navdušeno odmevala namesto topovskih granat,« je dejal. Toda tudi to obletnico, obletnico konca vojne, po Pahorjevih besedah spremljajo na neki način mešani občutki. Človeštvo se namreč iz prve svetovne vojne ni naučilo dovolj, da bi preprečilo drugo. »To nas upravičeno skrbi in vznemirja. Zastavljamo si najbolj enostavno vprašanje: ali smo se iz tragedije prve in druge svetovne vojne naučili dovolj, da ne bo tretje?« je izpostavil Pahor.

Povezava med stoletji

Upanje za trajni mir po njegovem mnenju obstaja. »Mir je najbolj navdihujoči smisel naših prizadevanj za medsebojno spoštovanje, sodelovanje in mirno reševanje vseh sporov. Prizadevanje za trajen mir je najbolj plemenito stremljenje sodobnega človeštva,« je poudaril predsednik in pozval k preprečevanju sleherne nestrpnosti in nasilja.

Zbrane na slovesnosti je nagovoril tudi vodja ruske delegacije, minister za digitalni razvoj, zveze in množične komunikacije Konstantin Noskov. Ruska kapelica je po njegovih besedah edinstven kraj, ki globoko gane vsakega Rusa. »Tu začutimo povezavo med stoletji in generacijami, ki nas združuje tako s predniki kot z zanamci. Simbolično je, da je kapelica preživela vse te zgodovinske kataklizme, ki jih je Evropa doživljala v zadnjem stoletju, ko so nastajale in se rušile države ter spreminjale meje,« je dejal.

Noskov se je ob tem zahvalil prebivalcem Kranjske Gore in celotne Slovenije, ki že toliko let ohranjajo spomin na ta zgodovinski dogodek. Pri tem ne gre le za to kapelico, temveč vse simbole na ozemlju Slovenije, je še poudaril.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije