COVID NE IZBIRA

Pretresljiva zgodba Romane: Kdo je ta hudič prekleti?

Spregovorila je o tem, kako se je borila s covidom 19.
Fotografija: FOTO: Matej Povše
Odpri galerijo
FOTO: Matej Povše

Romana iz Slovenije je športno aktivna in tekačica na dolge proge. Nedavno je zbolela za covidom 19 in opisala, čez kako težko obliko bolezni je šla. Njen mož je bil cepljen, ona ne. 

»Nikogar nočem strašiti, nisem pa pričakovala, kot zdrava ženska pri 52, brez kakršnihkoli zdravil, da se mi lahko kaj takega zgodi. Kdo je ta hudič prekleti, ki je prišel nad nas ljudi in povzroča toliko gorja? In s kakšno pravico nas tlači k tlom? Kdo ga bo ustavil? Nihče od nas si ne želi več tega. Je tako?« piše na facebooku Romana in pravi, da njena zgodba ni le zgodba, ampak življenje, ki ga nismo znali ceniti, ker smo pred covidom »lepo živeli«.

Kako se je bolezen zapletala?

Zbolela je sredi oktobra, »ko so se stvari začele iz ure v uro drastično spreminjati. »Bolečine po vsem telesu, kašelj, glavobol, slabo počutje, naredim test, negativen, odleže, mogoče samo navadna gripa, kak dan poležavanja, čajev pa bo v redu. No, ne. Zadeva se vleče in stopnjuje, vsi hitri testi kažejo negativno,« piše.

Čez dva dneva je zbolel tudi mož in tretji dan sta še komaj hodila. PCR-test je pri obeh potrdil okužbo.

Peti dan je komajda še kaj pojedla, trpela je zaradi hude slabosti in glavobola. Samo ležala je še, pravi, medtem ko je bil njen mož, dvakrat cepljen, v boljšem zdravstvenem stanju.

Izgubila je zavest

Teden dni po okužbi, ko sta bila nekaj dni tudi brez hrane in vsak dan s slabšim počutjem, se je želela oprhati, ko je pod tušem začela hlastati za zrakom: »Rešilca, ne morem dihati. Vse se maje. Zatulim še enkrat: 'Rešilca, ne morem dihati!' Potem začnem padati, se loviti z rokami, ničesar ne dosežem, vse gre v prazno, nato tema in tišina, ne občutim pristanka na hladnih tleh domače kopalnice,« dramatične trenutke opiše Romana, ki se potem ničesar ne spomni vse do prihoda reševalcev. 

Rešil jo je mož, ki jo je nato predal reševalcem, da so jo odpeljali na Golnik z diagnozo virusno dokazan covid 19 z obojestransko pljučnico in akutno respiratorno odpovedjo.

»Sem slaba, na cevkah, ne diham sama, dvig iz postelje do WC-ja ob postelji je napornejši od vzpona na Triglav, ampak ob vseh teh angelih v modrem, ki jim vidim samo oči, tiste tople oči, in stisku roke, pa čeprav v rokavicah, ki požrtvovalno po 12 urah skupaj dajejo dušo in srce za nas, utrujeni, izmučeni ... ob njih se počutim strašno lepo in tako zelo varno,« piše Romana na facebooku. Po desetih dneh od začetkov simptomov je že doma, a okrevanje bo še trajalo, saj, kot pravi, so pljuča še vedno šibka, kašelj pa ostaja.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije