VREMENSKA

Presenečeni, ko smo stopili na prosto: to se letos verjetno ne bo več zgodilo

Vremenoslovci napovedujejo visoke temperature. Izdali so tudi opozorilo.
Fotografija: Ko ste zapustili dom, ste zelo verjetno ugotovili, da je precej topleje, kot ste mislili. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Ko ste zapustili dom, ste zelo verjetno ugotovili, da je precej topleje, kot ste mislili. FOTO: Mavric Pivk

Gotovo ste mislili, da smo se od poletnih temperatur že poslovili, ampak očitno nas bo (vsaj) še enkrat pogrelo, preden se bo dokončno ohladilo. Vremenoslovci namreč napovedujejo, da se bodo danes najvišje temperature gibale od 21 do 27 stopinj Celzija.

Danes bo na vzhodu delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, drugod bo pretežno oblačno. Predvsem v zahodni polovici Slovenije bo občasno deževalo. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter, ob morju jugo. 

Agencija je izdala opozorilo zaradi močnejših sunkov vetra. Najmočnejši sunki vetra bodo ponekod po nižinah dosegali hitrosti okoli 70, v gorah pa tudi prek 100 km/h.

Jesen bo nadpovprečno topla. FOTO: Olya Detry/Shutterstock
Jesen bo nadpovprečno topla. FOTO: Olya Detry/Shutterstock

Napovedujejo, da se bo zvečer dež na zahodu okrepil in ponoči prehodno razširil nad večji del Slovenije. Vmes bodo tudi posamezne nevihte.

Na agenciji za okolje pravijo, da je bilo današnje jutro v večjem delu Slovenije med najtoplejšimi v drugi polovici oktobra v zadnjih desetih letih. »Ponekod je bila temperatura nad 20 °C, kar je celo za julij večinoma nadpovprečno visoka vrednost.« 

Kaj so glavni vzroki za tako visoke temperature? Topla zračna masa, ki priteka iznad Sredozemlja, oblačnost in veter. »Čez dan se bo še nekoliko ogrelo, tako da bo tudi najvišja temperatura zelo visoka za drugo polovico oktobra.«

Dodajajo še, da je ob visokih temperaturah hkrati zelo vetrovno, sunki jugozahodnega vetra na naših višje ležečih postajah dosegajo hitrosti nad 100 km/h. »Zelo vetrovno je tudi v Bovcu, kjer smo ob 8. uri izmerili sunek vetra 88 km/h. Močan veter pričakujemo vse do večera.«

Jutri bo v zahodni in osrednji Sloveniji spremenljivo do pretežno oblačno, občasno bo še deževalo. Na vzhodu bo delno jasno. Ponekod bo še pihal jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 16, najvišje dnevne od 16 do 22 stopinj Celzija.

Kakšno vreme nas čaka?

V nedeljo bo na zahodu še padla kakšna kaplja dežja, drugod se bo delno razjasnilo. V ponedeljek bo po večini sončno. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla ali nizka oblačnost.

Imate zgodbo za nas? Pišite nam prek spodnjega obrazca.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije