NA INVALIDSKEM VOZIČKU

Preplezala najtežje stene, polomila se je sredi ulice

Alpinistka Petra Vencelj po padcu v Kopru pristala na invalidskem vozičku. Med okrevanjem opozarja na nevarne tlakovce, ki so tudi v njenem Kranju.
Fotografija: Odkar je na invalidskem vozičku, Petra Vencelj opozarja na nevarne tlakovce. Foto: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Odkar je na invalidskem vozičku, Petra Vencelj opozarja na nevarne tlakovce. Foto: Dejan Javornik

KRANJ – Pred slabim mesecem je 51-letna Kranjčanka v ulici v Kopru nerodno stopila in proti večeru zaradi hudih bolečin odšla na urgenco. Tam so ugotovili, da je noga zlomljena, na kontroli po treh tednih pa je ortoped ugotovil, da gre za kompliciran spiralni zlom. Nesreča ne bi bila nič nenavadnega, če ne bi bila ponesrečenka Petra Vencelj, nekdanja vrhunska plezalka, ena najboljših slovenskih vseh časov. V 80. letih prejšnjega stoletja, ko je blestela najprej kot alpinistka, potem pa kot prosta in športna plezalka, se je o na videz drobnem in suhljatem dekletu govorilo, da je močna kot več dedcev skupaj in da se dvigne na enem samem prstu. Je prva ženska, ki je prosto splezala legendarno smer Raz Sfinge v Triglavski severni steni, in prva Slovenka, ki ji je uspelo splezati tako imenovano devetko, v tistih časih smer najvišje težavnostne stopnje.


SLO., KR., 18.5.2018, NEVARNI TLAKOVCI, FOTO: DEJAN JAVORNIK
SLO., KR., 18.5.2018, NEVARNI TLAKOVCI, FOTO: DEJAN JAVORNIK

Padci se vrstijo

Petra nikoli ni šparala jezika, niti zdaj, ko se je po poškodbi znašla na invalidskem vozičku, in to kar za 12 tednov. Nato pridejo na vrsto še bergle. Ker so njeni opravki z začasnim prevoznim sredstvom pravi adrenalinski podvigi, je postala zagrizena borka proti obrabljenim tlakovcem in drugim oviram za gibalno ovirane.

Petra je bila v 80. letih prejšnjega stoletja ena vodilnih prostih plezalk, kot prva ženska je prosto preplezala legendarno smer Raz Sfinge. FOTO: osebni arhiv
Petra je bila v 80. letih prejšnjega stoletja ena vodilnih prostih plezalk, kot prva ženska je prosto preplezala legendarno smer Raz Sfinge. FOTO: osebni arhiv

»Šele zdaj, ko sem pristala na vozičku, in grem z njim večkrat po Kranju, sem ugotovila, kako nevarni so ti izrabljeni, privzdignjeni in premikajoči se tlakovci na Maistrovem trgu. Nedavno sem videla, kako je padla deklica, ki se je zapletla v fuge, potem pa sem izvedela, da sploh ni edina in da tukaj cepajo kot muhe! Tak padec je za kakšno staro gospo lahko usoden! To je sramota za Kranj in odgovorni bi morali nemudoma urediti pohodne površine. Ker očitno sploh ne znajo polagati tlakovcev, naj raje asfaltirajo,« je odločna Vencljeva, hči prvega šolskega ministra v samostojni Sloveniji Petra Venclja. In doda, da tudi klančine za invalide niso najbolje urejene in da se od vseh kulturnih institucij z vozičkom sama lahko odpelje le v knjižnico in v Layerjev vrt.
 

»Več v tiskani izdaji. Dobite jo v bližnji trafiki, v aplikaciji na pametnih telefonih in tablicah ali pa jo naročite v e-trafiki« .

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije