KRESNIK

Prejemnik 28. Delove nagrade kresnik je Drago Jančar z romanom In ljubezen tudi

Žirija Delove nagrade za najboljši slovenski roman preteklega leta kresnik razglasila nagrajenca.
 
Fotografija: Drago Jančar, prejemnik kresnika za roman In ljubezen tudi.  FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Drago Jančar, prejemnik kresnika za roman In ljubezen tudi.  FOTO: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – Kresni večer s slovesno razglasitvijo dobitnika Delove nagrade za najboljši slovenski roman preteklega leta je bil tradicionalno na Cankarjevem vrhu na Rožniku z začetkom ob 20. uri. Po enourni klavzuri v Cankarjevi sobi je žirija laskavi naziv najboljšega romana z letnico izida 2017 dodelila In ljubezen tudi avtorja Draga Jančarja. Gre za Jančarjev 11. roman in četrti, za katerega je bil nagrajen s kresnikom. To nagrado je že dobil za romane Zvenenje v glavi (leta 1999), Katarina, pav in jezuit (leta 2001) in To noč sem jo videl (leta 2011). S tem je postal avtor, ki je dobil največ Delovih nagrad za najboljši slovenski roman, sledita pa mu Andrej E. Skubic in Goran Vojnović, ki sta jih dobila po tri.

Štiričlanska žirija ostaja enaka lanski, predseduje ji dr. Tone Smolej, profesor z Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, v njej pa sodelujejo še Tina Vrščaj, pisateljica in literarna kritičarka, Tina Kozin, pesnica in novinarka kulturne redakcije nacionalnega radia, ter dr. Alen Albin Širca, asistent na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo. Igor Bratož, literarni kritik in novinar v kulturni redakciji Dela, je tajnik nagrade.
 
Glasbeni uvod, jedro in zaključek je zapel ženski pevski zbor Carmen manet, zmagovalec Evrovizijskega zbora leta 2017. Predstavitve vseh petih romanov pa so z glasbenimi točkami uprizorili glasbeni mojstri, kot so skupina Same babe, Počeni škafi, Malunca ter Teo Collori in Momento Cigano.
 
Program je bil prepleten s sodobnim in etno sporočilom, oba segmenta pa je letos povezala in združila voditeljica Blažka Müller Pograjc. Obleka, ki jo je nosila, je del kolekcije Amanita in je bila letos predstavljena na Ljubljana Fashion Week v sklopu modne revije Naravoslovnotehniške fakulteta v Ljubljani. Izdelala jo je Ana Štucin, študentka magistrskega študija oblikovanje tekstilij in oblačil.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije