ŠALA IN POL

Predčasne volitve ali neslana šala? Hudomušni Šarec bi se šel 1 + 5

Cerar in Bratuškova imata pomisleke o učinkovitosti manjšinjske vlade.
Fotografija: Marjan Šarec. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Prvak SMC Miro Cerar je v pismu članom sveta stranke vnovič izrazil pomislek o tem, ali je mogoče sestaviti učinkovito vlado le s podporo šeste stranke od zunaj, kar predlaga Levica. V SMC ob tem poudarjajo, da to ne pomeni dvoma o podpori oblikovanju levosredinske koalicije in Marjanu Šarcu kot kandidatu za mandatarja. To mu zagotavlja tudi Sab.

Prvak LMŠ Marjan Šarec je sicer v sredo po pogovorih šesterice strank zatrdil, da v nobeni od drugih strank, s katerimi se pogajajo o vladni koaliciji, niso dejali, da bi v primeru manjšinske vlade in projektnega sodelovanja Levice tudi sami z vlado le projektno sodelovali. Danes pa je na twitterju nekoliko hudomušno zapisal, da »SMC in Sab jemljeta termin manjšinska vlada dobesedno. Predlagam 1 + 5. LMŠ sama v koaliciji z močno podporo od zunaj«. Ob tem je opozoril tudi na alternativno možnost novih volitev, ko je dodal, da »septembra sledi ohladitev, morda bo koristilo«.

Cerarja skrbi (ne)učinkovitost vlade

Cerar je po sredinih pogovorih s pismom člane sveta stranke seznanil z odločitvijo Levice, da ne bo vstopila v koalicijo z LMŠ, SD, SMC, Sab in Desusom in da namesto tega predlaga projektno sodelovanje. Kot je navedel, med vsemi šestimi strankami še vedno ostaja aktualna podpora Marjanu Šarcu za mandatarja. »Ob tem pa se odpira vprašanje, ali bo na ta način mogoče oblikovati učinkovito vlado. V tem primeru bi namreč imeli manjšinsko vlado s projektno podporo Levice,« je izpostavil in dodal, da je do tega modela vlade »absolutni pridržek že izrazila Stranka Alenke Bratušek, ki je napovedala, da v primeru manjšinske vlade tudi oni v njej ne bi sodelovali z ministri, bi jo pa podprli na glasovanju v državnem zboru).«

Cerar je sicer že v sredo po pogovorih v izjavi novinarjem dejal, da manjšinska vlada ni najboljša rešitev. »Prihajamo v fazo pogajanj, ko je situacija za državo vedno bolj resna, kajti Slovenija nujno potrebuje stabilno vlado,« je tedaj dejal Cerar.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije