IZREDNI DOGODEK

ARSO: Na severozahodu Slovenije se obnavljajo nevihtne celice, reke začele naraščati

V noči na petek bodo sprva hitro naraščali hudourniški vodotoki in manjše reke v severni in osrednji Sloveniji. Verjetna so razlivanja, na območjih z dolgotrajnimi močnimi nalivi tudi poplavljanja vodotokov. Pristojni opozarjajo in prosijo vse, da se pripravijo na poplave in plazove.
Fotografija: Na skrajnem severozahodu Slovenije se v zadnjih urah obnavljajo nevihtne celice. V tem času so zabeležili večjo količino padavin. FOTO: Arso
Odpri galerijo
Na skrajnem severozahodu Slovenije se v zadnjih urah obnavljajo nevihtne celice. V tem času so zabeležili večjo količino padavin. FOTO: Arso

Nevihte z nalivi so zvečer zajele severozahodni, severni in deloma osrednji del države. Po podatkih Arsa so reke v Posočju in na Gorenjskem že začele naraščati. 

Padavine so zvečer zajele Severno Primorsko, med drugim Goriško in Bovško ter Gorenjsko in del osrednje Slovenije, pomikajo se severovzhodno, kažejo radarske slike.

Okoli 23. ure se lahko morje razlije na najbolj izpostavljenih delih obale

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) ob 20. uri so v Posočju in na Gorenjskem reke že pričele naraščati, v večjem delu države pa se je vodnatost rek počasi zmanjševala. Pretoki rek so bili povečini srednji, posamezne reke v vzhodni Sloveniji pa so ohranjale velike pretoke.

Danes okoli 23. ure in v petek okoli 12. ure se lahko morje razlije na najbolj izpostavljenih delih obale, v izrednem biltenu uprave za zaščito in reševanje navaja agencija.

Ponoči bodo sprva hitro naraščali hudourniški vodotoki in manjše reke v severni in osrednji Sloveniji. Zaradi povečanega pretoka iz Avstrije in naraščanja pritokov v Sloveniji se lahko že zjutraj ob Dravi začnejo razlivanja na izpostavljenih območjih.

Naraščanje rek se bo v petek čez dan stopnjevalo

Naraščanje rek se bo v petek čez dan stopnjevalo in razširilo na večji del države. Sprva so verjetne poplave hudournikov in manjših rek, v petek čez dan in v noči na soboto pa poplave rek v Podravju, Pomurju, Posavju in v porečjih Savinje, Krke, Kolpe ter na širšem območju osrednje Slovenije.

Poplave se bodo predvidoma nadaljevale in ponekod v vzhodni p

Na severozahodu Slovenije se že obnavljajo nevihtne celice

Na skrajnem severozahodu Slovenije se v zadnjih urah obnavljajo nevihtne celice. V tem času so zabeležili večjo količino padavin. Padavinski pas z nevihtami se iz Furlanije - Julijske krajine počasi približuje Goriški regiji, navaja ARSO.

Kot smo poročali, Arso napoveduje, da na severozahodu države danes utegne pasti od 100 do 125 milimetrov dežja v 24 urah, na Primorskem od 50 do 85, drugod od 50 do 75. Nič boljše ne bo v petek.

V noči na petek bodo sprva hitro naraščali hudourniški vodotoki in manjše reke v severni in osrednji Sloveniji. Naraščanje rek se bo v petek čez dan stopnjevalo in razširilo na večji del države,« napovedujejo. Nadaljujejo takole: »Sprva so verjetne poplave hudournikov in manjših rek, v petek čez dan in v noči na soboto pa poplave rek v Podravju, Pomurju, v Posavju, v porečju Savinje in Krke, Kolpe ter na širšem območju osrednje Slovenije.« Več o tem preberite tukaj.

Smo pred izrednim vremenskim pojavom

Branko Gregorčič (Arso) je povedal, da nam letošnje poletje prinaša toliko prehodov vremenskih motenj kot že dolgo ne. Opozoril je, da bo današnji vremenski razvoj nekoliko drugačen od tistih v zadnjih tednih: »Bolj bo namreč spominjal na tisti tip jesenskega deževja, saj bo vremenska fronta nad Slovenijo stacionirana 36 ur. Dinamika jesenskega tipa ter obilica toplote in vlage bosta prinesle ponavljajoče se in intenzivne nalive. Večinoma bo šlo za dolgotrajno intenzivne nalive, ki se bodo lahko pojavljali na istih območjih.«

Ocenjujejo, da bo do sobote zjutraj padlo med 50 in 100 litri dežja, ponekod tudi 150 in 200 litrov dežja, in to v manj kot 36 urah. »Take količine so sicer značilne za mesečno obdobje,« pojasnjuje meteorolog in še, da so zaradi tolikšnega deževja, ki bo povzročilo tudi hudournike in plazovitost, izdali oranžno opozorilo. »Morebiti bomo stopnjo ogroženosti še zaostrili v rdeče opozorilo,« je še dodal.

Šestan izdal pripravljenost civilne zaščite za celotno Slovenijo

Ob napovedi obsežnih padavin in možnosti poplav je poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan izdal odredbo za pripravljenost sistema civilne zaščite na celotnem območju Slovenije: »Aktiviral sem poveljnike in namestnike regijskih štabov, da so v pripravljenosti.« Povedal je, da so se dodatno založili z opremo, če bo posameznim občinam le te zmanjkalo.

Ne kličite 112 po nepotrebnem

Šestan je na vse prebivalce Slovenije naslovil tudi prošnjo, da previdno uporabljajo telefonsko številko 112. »Pokličite, ko res rabite ali ste ogroženi ali da bi nastajala res velika škoda, ne pa če klet zalije 1 cm vode. Sicer se lahko zgodi, da zaradi nenujnega klica komu ogrožamo življenje.«

Naraščanje rek bo silovito

Zaradi opisanih dogodkov, ki bodo kombinacija jesenskih in poletnih padavin, se bodo reke hitro odzvale na padavine. Trenutno so v Sloveniji visoki pretoki rek, ponekod kar 3- do 4-krat večji kot sicer v tem času, zaradi česar bo naraščanje rek silovito, zlasti na začetku, zlasti na severu in severovzhodu, je povedal Polajner. V petek čez dan in v noči na soboto se bo naraščanje rek preselilo na območje Podravja, Savinjske, Dolenjske ... »Ob Kolpi so napovedani številni dogodki z veliko obiskovalci, zato bodo ta območja deležna še posebne pozornosti,« dodaja. Zatem se bo nadaljevalo v osrednji Sloveniji. Šele v nedeljo in v noči na ponedeljek se bo dogajanje začelo umirjati.

»Reke se bodo razlivale tudi na območja redkih poplav. Svetujemo prebivalcem, ki živijo ob rekah, da budno spremljajo dogajanje in obvestila. Imajo še pol dneva časa, da se samozaščitno pripravijo – umaknejo vredne stvari v višja nadstropja ipd.« 

Pričakuje se poplavljanje mnogih rek. FOTO: Arso
Pričakuje se poplavljanje mnogih rek. FOTO: Arso

Če imate ob rekah naložen material, ga čim prej odstranite

Neža Kodre z Direkcije Republike Slovenije za vode je povedala, da najbolj kritične razmere pričakujejo v petek, soboto in nedeljo. Zato so razglasili povečano pripravljenost za poplave. Zagotovila je, da so povečali nadzor nad delovanjem vodnih objektov in kopičenjem materiala na rekah. »Če bo treba, bomo utrjevali in izdelali nove nasipe, odstranjevali plavje in nanose, odpirali varnostne ventile in podobno. Naše delovanje je usmerjeno v preprečevanje škode, še posebno tam, kjer so gospodarsko pomembni objekti. 

Namočenost tal je velika, zato verjetnost plazov še večja

Opozarjajo vse, ki imajo morebiti naložen material v bližini rek, kot so na primer bale sena, da jih v teh urah do dežja odstranijo, ker je zelo možno, da jih bodo reke pozneje odnesle in z njimi zamašile struge idr.

Predstavnik geološkega zavoda je opozoril na veliko nevarnost plazov: »Pričakujejo se močni nalivi, posledično površinski odtok vode, kar poveča hudourniške struge, ki prinašajo vejevje, zemljo in druge materiale. Svetujemo ljudem, da opazujejo situacijo in najprej poskrbijo za svojo varnost, ne pa za vsako ceno rešujejo imetje.« Glede na predhodno visoko namočenost zemlje lahko pričakujejo plazove in zemeljske zdrse, in to povsod po Sloveniji.

Močno bo deževalo tudi v Avstriji

Tako so pričeli s predpraznenjem enega od akumulacijskih jezer na reki Dravi, je popoldne v oddaji Svet na Kanalu A pojasnil Polajnar. »Gladino bodo znižali za 150 centimetrov, kar pomeni, da bo pretok Drave v Sloveniji tekom noči in jutri kar močno porasel, tam okrog 1000 kubičnih metrov na sekundo,« je dejal. Na ta način bodo pripravili prostor za morebitne silne padavine in preprečili silovite poplave, kot smo jim bili priča 2012, je še pojasnil.

Opozorila tudi iz drugih držav

Predvsem severni del Italije naj bi znova zajela neurja z nalivi in močnimi vetrovi. Na Hrvaškem pa so za petek v več županijah razglasili oranžni alarm, neurja z močnejšimi nalivi bi lahko prizadela predvsem območja okrog Zagreba, Karlovca, Gospića in Rijeke. Za preostanek države bo veljalo rumeno opozorilo, poroča hrvaški portal televizije N1

Poslabšanje vremena napovedujejo tudi vremenoslovci v Bosni in Hercegovini. V petek je plohe in nevihte najprej moč pričakovati na območju Krajine na severu, nato se bodo razširile tudi nad osrednji del države, je sporočil zvezni hidrometeorološki zavod BiH. V Srbiji medtem večjo količino padavin pričakujejo v soboto. Po poročanju srbskih medijev je državni hidrometeorološki zavod za ta dan zaradi napovedanih neurij izdal rdeče opozorilo za okolico Beograda ter za osrednji in vzhodni del države.

Imate zgodbo ali fotografije za nas? Pišite nam prek spodnjega obrazca.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije