OGLAŠEVANJE SLADKIH ŽIVIL

Pozor! S sladkorčki mamijo otroke, ti nasedajo

Se zavedamo, kako zelo škodimo svojim otrokom? Debelost v Sloveniji ostaja na zelo visokem nivoju.
Fotografija: Reklame imajo velik vpliv na zdavje otrok. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Reklame imajo velik vpliv na zdavje otrok. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

LJUBLJANA – Na Inštitutu za nutricionistiko so v raziskavi, v kateri so ugotavljali izpostavljenost prebivalcev (tudi otrokov in mladostnikov) oglasom za živila v tiskanih medijih, ugotovili, da se otrokom oglašujejo predvsem živila z manj ugodno hranilno sestavo, odraslim pa prehranska dopolnila. Vzorec raziskave je zajel 800 izdaj otroške in mladinske revije, pa tudi druge revije in časopise, izdanih v letih 2013 in 2017.


Raziskovalci opažajo, da je iz leta v leto precej manj oglaševanja živil, a »ostaja zelo zaskrbljujoč podatek, da so med tako oglaševanimi živili v revijah za otroke in mladostnike skoraj izključno živila z manj ugodno prehransko sestavo, predvsem sladkarije«.

Neustrezna prehrana otrok in mladostnikov je eden izmed pomembnih razlogov za epidemijo debelosti te populacijske skupine po vsem svetu. FOTO: Tony Gentile, Reuters
Neustrezna prehrana otrok in mladostnikov je eden izmed pomembnih razlogov za epidemijo debelosti te populacijske skupine po vsem svetu. FOTO: Tony Gentile, Reuters

V poročilu so med drugim navedli, da se je delež debelih in pretežkih otrok in mladostnikov v Sloveniji v zadnjih letih ustalil, ostaja pa na zelo visokem nivoju.

Premamijo jih oglaševani izdelki

»Raziskave potrjujejo, da so otroci bolj naklonjeni prehranskim izdelkom in blagovnim znamkam, ki so jim izpostavljeni v različnih oglasih. Če so otroci pretežno izpostavljeni oglaševanju živil z manj ugodno hranilno sestavo, npr. visoko količino sladkorja, maščob ali soli, ima to lahko negativne posledice na oblikovanje njihovih prehranjevalnih navad, ki so ključnega pomena za prehrano v kasnejših obdobjih življenja. Dokazano je, da so otroci, ki imajo prekomerno telesno težo v otroštvu, tudi v odrasli dobi izpostavljeni večjemu tveganju za debelost in druge kronične nenalezljive bolezni,« piše Inštitut za nutricionistiko.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije