PRIHAJA OBILNA POŠILJKA SNEGA

Napoved se uresničuje: v Piranu sprožili sireno, po večini krajev sneži (FOTO in VIDEO)

V večini krajev po Sloveniji je popoldne začelo snežiti. Vremenoslovci izdali oranžno opozorilo: pričakujte obilno sneženje, žled in poledico.
Fotografija: V Ljubljani je okoli 16. ure začelo snežiti. Sneži tudi v vašem kraju? FOTO: bralec Darko
Odpri galerijo
V Ljubljani je okoli 16. ure začelo snežiti. Sneži tudi v vašem kraju? FOTO: bralec Darko

Napovedi Agencije RS za okolje se uresničujejo. Sneg je popoldne zajel večino krajev po Sloveniji. Do večera so se padavine še okrepile in ponoči bodo zajele vso državo. Zaradi napovedanega vremenskega dogajanja je Arso za danes in četrtek za velik del države, razen za severovzhod, izdal oranžno vremensko opozorilo.

Vremenoslovec Blaž Šter je objavil zemljevid Slovenije in krajev, kjer je sneženje najobilnejše. »Močno sneženje zlasti v hribovitem svetu zahodne Slovenije (označeno z modro), kjer je že zapadlo okoli 10 cm snega. Očitno se uresničuje 'optimistični' scenarij. Za zdaj, vsaj na lokacijah kjer so postaje, še ne žledi,« je zapisal na twitterju.

Spodnja Idrija. »Tokrat kaže, da bo pošteno zasnežilo,« piše bralec. FOTO: bralec Emil
Spodnja Idrija. »Tokrat kaže, da bo pošteno zasnežilo,« piše bralec. FOTO: bralec Emil

V Piranu zaradi visokega plimovanja in vetra sprožili sireno

Regijski center za obveščanje Koper je danes nekaj pred 22. uro v Piranu zaradi visokega plimovanja morja in močnega južnega vetra sprožil sireno javnega alarmiranja z znakom opozorilo za nevarnost, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Ob morju bo danes zvečer pihal močan jugo, morje bo poplavilo niže ležeče dele obale.

Padavine se bodo širile proti vzhodu

Zvečer se bodo padavine širile proti vzhodu. Na Primorskem bo večinoma deževalo, drugod snežilo, na meji med Primorsko in Notranjsko bo tudi žled. 

Oranžni alarm zaradi snega je v severo- in jugozahodni Sloveniji razglašen od 16. ure, v jugovzhodni in osrednji Sloveniji pa od 19. ure. 

Sneženje je popoldne zajelo Slovenijo. FOTO: Arso
Sneženje je popoldne zajelo Slovenijo. FOTO: Arso

Na Primorskem in Notranjskem je razglašen tudi oranžni alarm za poledico in žled. 

Na Obali je razglašen še tretji oranžni alarm zaradi plimovanja morja. 

V Ljubljani je okoli 16. ure začelo snežiti. Sneži tudi v vašem kraju? FOTO: bralec Darko
V Ljubljani je okoli 16. ure začelo snežiti. Sneži tudi v vašem kraju? FOTO: bralec Darko

Motnje v prometu, izpadi električne energije, neprevozna cesta ...

Na Arsu so oranžni alarm prižgali zaradi verjetnih motenj v prometu, v primeru mokrega snega se lahko lomijo veje in posamezna drevesa. Mogoča je lokalno prekinjena oskrba z električno energijo. Nekateri cestni odseki so lahko neprevozni. 

Ljudem svetujejo, naj okoli stavb odstranijo suha drevesa oziroma oklestijo veje, ki bi se pod težo snega ali žleda lahko zlomile, prav tako naj si pripravijo pesek in sol za posipanje zaledenelih površin ter orodje za odstranjevanje snega.

V teh krajih bo zapadlo največ snega

Največ novega snega do četrtka zjutraj pričakujejo v Julijskih Alpah, lahko tudi okoli pol metra. Okoli 30 cm ga lahko zapade v pasu od dela Notranjske do Gorenjske, v osrednjem delu Slovenije ga bo predvidoma od 10 do 20 cm, na vzhodu pa od 5 do 10 cm. Sneženje bo intenzivno, saj bo večina padavin padla v obdobju šestih ur.

Vremenska napoved za četrtek

V četrtek bo večinoma oblačno. Občasno bodo še krajevne padavine. Na Primorskem bo deževalo, ob morju bo lahko zagrmelo. Pihala bo šibka burja. Drugod bo snežilo. Najnižje jutranje temperature bodo na severozahodu okoli –4, drugod od –2 do 1, na Primorskem do 6, najvišje dnevne od –1 do 2, na Primorskem do 9 °C.

Tudi v vašem kraju sneži? Pošljite nam fotografijo ali video.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije