VELENJSKO JEZERO

Potop iz šale postal tradicija, podvodni reševalci morali zares reševati kolega (FOTO)

Na dno Velenjskega jezera je šlo 18 potapljačev.
Fotografija: Ko zmanjka zraka in se pojavi vrtoglavica.
Odpri galerijo
Ko zmanjka zraka in se pojavi vrtoglavica.

Društvo za podvodne dejavnosti (DPD) Jezero Velenje je tudi letos ob vstopu v novo leto organiziralo potapljaški potop v Velenjsko jezero. Gre za tradicionalno prireditev, ki so jo izvedli že osemindvajsetič in je simbol varnega potapljanja za vse slovenske potapljače in prijatelje iz tujine v letošnjem letu.

V težki opremi proti dnu jezera Fotografije: Jože Miklavc
V težki opremi proti dnu jezera Fotografije: Jože Miklavc

Prvega januarja ob 13. uri se je na velenjski plaži in v čolnarni DPD Jezero zbralo veliko podpornikov in oboževalcev potapljanja ter naključnih obiskovalcev, ki so toplo vreme izkoristili za sprehod po vodnem parku. Kdo bi zamudil tako simbolični dogodek? Jezero ni bilo ledeno mrzlo kot pogostokrat, saj je merilnik na globini med 8 in 10 metri pokazal toplih 8 stopinj Celzija.

Brez resnih posledic

Potapljačica in potapljači, prišli so tudi iz številnih slovenskih krajev, so se oblečeni v neoprenske obleke in skafandre najprej posvetili pripravi na globinski potop, šele na koncu pa tudi druženju in okrepčilu s toplimi napitki. Novoletni potop v Velenjsko jezero je z leti prerasel v pravo atrakcijo, ki se je udeležijo potapljači iz številnih slovenskih društev in klubov ter celo iz tujine. Med neustrašnimi, ki se ga redno udeležujejo, so tudi pripadnice in pripadniki Podvodne reševalne službe Slovenije, ki so usposobljeni za posredovanje celo v ekstremnih nesrečah na rekah, jezerih in morju ter za druge gospodarske potrebe pod vodno gladino.

Tokrat se je zgodilo, na srečo ni bilo nič tragičnega, da so prav ti potrebovali intervencijo. Kar dva, edina potapljačica reševalka in eden od gumijastih žab, sta že na začetku skupinskega potopa začutila slabost in pomanjkanje kisika. Zato so ju kolegi drugega za drugim z reševalno blazino in plavalnimi prijemi povedli do podesta na bregu. Pomoč urgentne nujne medicinske pomoči na srečo ni bila potrebna. Potop se je v nekoliko skaljenem vzdušju nadaljeval, 18 potapljačev se je potopilo v krogu, na dnu pri 10 metrih so naredili posnetek ter izpili vsak za kozarec penine na zdravje in srečno potapljanje v vsem letu.

Zbrali so se v krog za potop.
Zbrali so se v krog za potop.

Predstavnik DPD Jezero Velenje in njegov predsednik Staš Strozak je povedal, da »se je ideja za ta tradicionalni dogodek rodila iz šale treh menda še od silvestrovanja nekoliko okajenih prijateljev. Dogovorili so se, da se po silvestrski noči 1. januarja potopijo v jezero in nazdravijo potapljaški sezoni pod vodo. Uresničena ideja je z leti postala simbol odpiranja sezone potopov v Šaleški dolini in pozneje v Sloveniji.« Čeprav temperatura Velenjskega jezera v tem času ni vedno primerna in prijetna, jih to ne ustavi, da ne bi ne glede na razmere vse od leta 1996 tako ali drugače nadaljevali tradicije.

»Jezero ima v tem času od 5 do 7 stopinj Celzija, mraz nas ne ustavi. Imamo primerno potapljaško opremo in smo pripravljeni na hladne potope, vedno pa je vključena tudi podvodna reševalna služba. Kot vsi reševalci, gasilci tudi potapljači delujemo pripravljeni, da nas pokličejo in aktivirajo v vseh razmerah.« DPD Jezero Velenje združuje 27 članov, starih od 16 do celo 72 let, ki so tako ali drugače aktivni vse leto. Dela jim nikoli ne zmanjka. Lani so imeli usposabljanje za potapljanje, tri strokovne ekskurzije, potapljali pa so se na Hrvaškem in v Italiji. Sodelovali so na prireditvah, ki potekajo ob jezeru in drugje. Posebno aktivni so člani podvodne reševalne službe, ki so usposobljeni in pripravljeni na vse možne razmere. Imajo vso potrebno opremo in jo še dopolnjujejo. Lani so nabavili podvodnega robota, da lahko opravijo pregled razmer, tudi kadar bi bilo za potapljače preveč tvegano. Izzivov za tehnološko posodobitev pa ne bo manjkalo.

Pod vodo je mir

Tudi brez potreb po reševanju je ta dejavnost za mnoge nenadomestljiva možnost preživljanja prostega časa, športno potapljanje ter raziskovanje. V jezerih Šaleške doline tega ne manjka, saj so se zaradi rudarjenja potopili številni objekti, vrača pa se tudi vodno življenje po ozdravitvi svojčas že mrtvega največjega Pepelovega jezera.

Tudi tokratno novoletno potapljanje v zelo živo in zanimivo Velenjsko jezero se je končalo srečno, nove izkušnje so pridobili celo potapljači reševalci. Dobrih posnetkov in vtisov pa so se naužili tudi številni spremljevalci dogodka. Najstarejši veteran potapljanja, 72-letni Jernej Herman, ki je izpustil le tri novoletne podvige, je tokrat dejal, da je že malo trd in ne plava več kot klen, po vrnitvi na breg pa se je izpostavil toplemu vremenu pri 13 stopnjah, saj ga je dodobra prezeblo. O svojem vseživljenjskem športu je že pred časom povedal, da je vsaj pod vodo mir in ga nihče ne draži, kaj in kdaj naj kaj počne. »Pogovorim se z ribami in raki, v jeziku, ki ga pač ne razumejo bedaki,« je sklenil. 

Pripravljen na podvodno snemanje
Pripravljen na podvodno snemanje

Tri steklenice penine, rezervirane za potapljače
Tri steklenice penine, rezervirane za potapljače

Prišli so iz več krajev iz Slovenije.
Prišli so iz več krajev iz Slovenije.

Nekaj malega so spili že nad gladino.
Nekaj malega so spili že nad gladino.

72-letni veteran Jernej Herman
72-letni veteran Jernej Herman

Potrebno je bilo pravo reševanje.
Potrebno je bilo pravo reševanje.

Prvi med velenjskimi potapljači predsednik DPD Staš Strozak
Prvi med velenjskimi potapljači predsednik DPD Staš Strozak

Suparji so opazovali velenjski potop od blizu.
Suparji so opazovali velenjski potop od blizu.

FOTO: Picasa
FOTO: Picasa

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije