TEŽAVE

Podaljševanje vozniških dovoljenj invalidov med zdravniško stavko da ali ne? To je odgovor Fidesa

Ministrstva za zdravje meni, da je opravljanje zdravniških pregledov za izdajo oziroma podaljšanje vozniškega dovoljenja invalidov storitev, ki je kljub zdravniški stavki nikakor ni upravičeno omejevati.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/delo

Poročali smo že, da invalidi zaradi stavke zdravnik ne morejo več podaljšati vozniških dovoljenj, na kar so opozorili pri Nacionalnem svetu invalidskih organizacij Slovenije.

V sindikatu Fides so ob teme izrazili nestrinjanje s stališčem ministrstva za zdravje o tem, da je kljub stavki treba zagotoviti izvajanje zdravniških pregledov za potrebe podaljšanja ali pridobitve vozniškega dovoljenja invalidov. Kot so sporočili, je to stališče ministrstva pravno zmotno, enako velja za stališče glede izdajanja bolniških listov.

»Žal ne za prvi ne za drugi primer ni nikakršne pravne podlage,« so sporočili iz Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides. Pojasnili so, da med naštetimi nalogami, ki jih zakon opredeljuje kot minimum delovnega procesa, ki so ga dolžni zagotavljati zdravniki v času stavke, ni nalog, povezanih s podaljševanjem vozniških dovoljenj invalidov, oziroma nalog, ki pomenijo lajšanje življenja invalidov. »Ali bodo posamezni zdravniki tekom stavke opravljali tudi naloge, ki ne sodijo v predpisan minimum delovnega procesa, pa je njihova odločitev, v katero ni dopustno posegati. Vsakršno poseganje v to pa bi pomenilo poseganje v pravico do stavke in s tem prekršek po zakonu o stavki in ob podanih vseh predpostavkah lahko tudi kaznivo dejanje po 2. odstavku 200. člena kazenskega zakonika,« so navedli v sporočilu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije