NOVI VETER

Po drami na županski stolček sedel nekdanji zavarovalničar

Slab dan za aktualne župane ...
Fotografija: Matjaž Rakovec, zmagovalev županjskih volitev v Kranju. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Matjaž Rakovec, zmagovalev županjskih volitev v Kranju. FOTO: Leon Vidic, Delo

V mestnih občinah, v katerih je potekal drugi krog, bodo dobili novega župana, 'visi' le še Koper, kjer trenutno bolje kaže izzivalcu Borisa Popoviča Alešu Bržanu.

Gorenjsko prestolnico, kjer je potekala prava volilna drama, posredovala je celo policija, bo odslej vodil novinec v politiki. Matjaž Rakovec, ki ima največ izkušenj v poslovnem svetu, je v Kranju prepričljivo premagal Zorana Stevanovića. Rakovec se je rodil leta 1964 v Kranju, kjer je tudi odrasel. Kot predsednik uprave je vodil največjo finančno ustanovo v jugovzhodni Evropi, Zavarovalnico Triglav, kjer je bil pred tem zaposlen na različnih položajih več kot 15 let. Močno je povezan tudi s športom. Že tretji mandat zapored je predsednik Hokejske zveze Slovenije, že dolgo pa deluje v vaterpolu, najprej kot igralec Triglava v prvi jugoslovanski ligi, potem pa kot sodnik in predsednik Vaterpolske zveze Slovenije.

Nuška Gajšek. FOTO: Franc Milošič
Nuška Gajšek. FOTO: Franc Milošič
Nova ptujska županja Nuška Gajšek (37) bo edina ženska med župani 11 mestnih občin. Je diplomirana politologinja in je že 10 let zaposlena v poslanski skupini SD v državnem zboru (DZ), kjer spremlja področje zakonodaje dela, družine, socialnih zadev in zdravstva. Doma je s Ptuja, junija pa se je na volitvah neuspešno potegovala za poslanko v DZ.

Poliglot in športni navdušenec

V Mariboru je bilo že po prvem krogu znano, da Andrej Fištravec ne bo več župan, njegov naslednik je postal Saša ArsenovičKlemen Miklavič (43) je v Novi Gorici premagal dosedanjega župana Mateja Arčona, ki je napovedal umik iz lokalne politike. Miklavič je bil zadnja štiri leta vodja svetniške skupine gibanja Goriške.si, ki bo imelo v novem mestnem svetu sedem sedežev. Študiral je mednarodne odnose, doktorat ima iz edukacijskih ved. Več let je delal v tujini, nato pa se je vrnil na Goriško in se vključil v lokalno politiko. Tekoče govori štiri tuje jezike, pogovorno pa še dva. V študentskih letih je bil aktiven sabljač, danes pa so njegove priljubljene oblike rekreacije predvsem plavanje, kolesarjenje in raziskovanje rečnih oz. potočnih strug.

Učenec premagal učitelja

Tilen Klugler. FOTO: Osebni arhiv
Tilen Klugler. FOTO: Osebni arhiv
Tilen Klugler
, ki je v Slovenj Gradcu zrušil dosedanjega župana Andreja Časa in svojega srednješolskega učitelja, je po srednji elektrotehniški šoli študij nadaljeval v Ljubljani in pridobil naziv diplomirani upravni organizator. Po študiju je civilno služenje vojaškega roka opravil v Centru za socialno delo v Slovenj Gradcu. Poklicno pot je začel leta 2001 na Mestni občini Slovenj Gradec, kjer je bil zaposlen vse do leta 2009. V tem času je opravljal različna dela, med drugim je bil komunalni inšpektor in pol leta tudi v. d. direktorja občinske uprave. Tudi on je ljubitelj športa. V preteklosti je aktivno treniral rokomet, sedaj pa se z različnimi športi ukvarja predvsem rekreativno.
 
Grenke poraze so doživeli tudi nekateri aktualni župani drugih občin, med njimi v Slovenskih Konjicah, Vitanju, Gornjem Gradu in Braslovčah. Aktualni župan se bo moral posloviti še na Jesenicah, kjer je bil od Tomaža Toma Mencingerja uspešnejši Delov novinar in novinec v politiki Blaž Račič.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije