VROČA RAZPRAVA

Po burni razpravi smo dobili novega predsednika parlamenta

To je postal Dejan Židan.
Fotografija: Dejan Židan. FOTO: Dokumentacija Dela
Odpri galerijo
Dejan Židan. FOTO: Dokumentacija Dela

LJUBLJANA – Za predsednika državnega zbora so poslanci izglasovali Dejana Židana. Na tajnem glasovanju ga je podprlo 49 poslank in poslancev od 60, ki so prevzeli glasovnice. Osem poslank in poslancev je glasovalo proti njegovi izvolitvi, tri glasovnice pa so bile neveljavne.

Pred glasovanjem smo lahko slišali nekaj mnenj, med drugim se je oglasil Branko Grims iz SDS. Najprej je pohvalil Mateja Tonina, ki je danes odstopil, medtem ko Židanu poslanec SDS ni najbolj naklonjen. Njegova usoda bo taka, kot te vlade, meni Grims in pojasnjuje, da je to vlada, v kateri bodo vsi marionete, vse pa bo odvisno le od Levice: »Levica bo nadoblast in vsi ostali boste podrejeni.«

Branko Grims. FOTO: Jure Eržen, Delo
Branko Grims. FOTO: Jure Eržen, Delo

»Gospod Židan kot minister je zavozil problem slovenskega terana, vprašanje kranjske klobase in še česa drugega. Naši gozdovi propadajo zaradi lubadarja. /.../ Tudi svojo lastno stranko je s tako politiko spravil v položaj, ko je pod desetimi odstotki in se zdaj panično boji nekih demagogov iz neke sorodne stranke, ki jim pije kri. Zaradi tega, ker ne najde pravega odgovora. Pa gre za resno stranko. /.../ In za nagrado – mesto predsednika državnega zbora,« je dejal Grims.

»V poslanski skupini SDS gospoda Židana pri kandidaturi ne moremo podpreti. Glasovali bomo proti. Pričakujemo pa vsaj to, da bomo po izvolitvi zunaj nazdravili ne s šampanjcem, ampak s teranom. In to s pravim slovenskim,« je po več intervencijah zaključil Grims. Novopečena podpredsednica Tina Heferle je Grimsu poskušala dopovedati, da se je njegov čas iztekel, a se je odločil, da bo svoje povedal do konca.

Mesec desnici očita politično nekulturo

V razpravi se je oglasil tudi koordinator Levice Luka Mesec. Poslancem desne politične opcije je očital, da so z vsemi topovi napadli Levico. »Postali bomo konstruktivna opozicija,« je obljubil in dodal, da po njegovem desnica to ni. Očital jim je, da zanje, predvsem SDS, opozicija pomeni rušenje vsakršne oblasti. »Desnica je v ta prostor prinesla zgolj politično nekulturo,« še meni koordinator Levice. 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije