SLOVENSKA LITERATURA

Pahorjev opus v novi knjižni obliki

Monografijo sestavljata dve knjigi, namenjena je strokovnjakom in ljubiteljem morja.
Fotografija: Zbrani prispevki o slovenski pomorski zgodovini so pomemben poklon naši dediščini. FOTO: Janez Mužič
Odpri galerijo
Zbrani prispevki o slovenski pomorski zgodovini so pomemben poklon naši dediščini. FOTO: Janez Mužič

Slovenska literatura je močno obogatena z novim zbornikom Zbrani prispevki k slovenski pomorski zgodovini. Gre za znanstveno monografijo, ki jo sestavljata dve knjigi z naslovoma Vse poti vodijo na morje in Samo morje je vedelo. Uredila sta jo dr. Nadja Terčon iz Pomorskega muzeja Sergej Mašera Piran in dr. Aleksander Panjek z Univerze na Primorskem, izšla pa je pri Založbi Univerze na Primorskem.

Kot je v spremni besedi zapisal direktor pomorskega muzeja Franco Juri, je namenjena zgodovinarjem, študentom, mladim raziskovalcem, ljubiteljem morja in pomorstva ter širšemu radovednemu bralstvu, ki želi bolje spoznati identiteto, preteklost in tudi sedanjost obmorskih krajev.

Zaslužen za nastanek muzeja

Publikaciji združujeta pomembnejši del izjemno bogatega, a doslej publicistično dokaj razpršenega znanstvenega in esejističnega opusa enega največjih, najizvirnejših ter intelektualno najprodornejših zgodovinarjev in muzealcev na Primorskem in v Sloveniji dr. Miroslava Pahorja (1922–1981). Bil je zaslužen za nastanek piranskega pomorskega muzeja, njegov prvi ravnatelj, predvsem pa izjemen raziskovalec, spreten muzejski zbiratelj in zaveden slovenski intelektualec s kozmopolitskim duhom.

Dr. Miroslav Pahor je bil med drugim zaslužen za nastanek piranskega pomorskega muzeja. FOTO: Janez Mužič
Dr. Miroslav Pahor je bil med drugim zaslužen za nastanek piranskega pomorskega muzeja. FOTO: Janez Mužič

Dobro je razumel pomen objektivnega in strokovno brezhibnega ohranjanja, proučevanja in interpretiranja dediščine ter zapuščine nekdanjih protagonistov istrske kulture, tamkajšnje bogate arheologije, pomorske zgodovine tudi v širšem slovenskem nacionalnem kontekstu, in hkrati zgodovine in družbenega razvoja lokalnih skupnosti in malih ljudi.

Njegova vizija in njegov sistematični znanstveni pristop do dela in življenja piranskih solinarjev sta bila tudi zametka inovativnega muzejskega projekta, Muzeja solinarstva.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije