ODSTREL

Padlo že 43 medvedov in en volk

V slabem mesecu lovci izpolnili že četrtino predvidenega odstrela medvedov, pri volkovih niti desetine.
Fotografija: Medvedka na krmišču v snežniških gozdovih FOTO: LJUBO VUKELIĆ
Odpri galerijo
Medvedka na krmišču v snežniških gozdovih FOTO: LJUBO VUKELIĆ

Od 29. junija, ko je začel veljati interventni zakon za odstrel 175 medvedov in 11 volkov, do 20. julija, so lovci ustrelili že 43 medvedov in enega volka, naleteli pa so tudi na povoženega mladiča in odraslega medveda, ki je poginil zaradi sepse.
Predsednik Lovske zveze Slovenije Lado Bradač pravi, da lovcem ne bo težko do 30. aprila 2020 izvesti izrednega odstrela medvedov, verjetno pa ob vseh administrativnih zapletih in zakonskih omejitvah to ne bo možno v primeru volka, ki ga lahko streljajo le do 31. januarja prihodnjega leta, nato pa šele med 1. in 30. septembrom.

Opozorilo obiskovalcem gozdov

Lovec iz LD Iga vas z ustreljeno volkuljo FOTO: LD IGA VAS
Lovec iz LD Iga vas z ustreljeno volkuljo FOTO: LD IGA VAS
Medvede, za katere ni predpisana lovna doba, najpogosteje lovijo od začetka oktobra do konca aprila (poleti je pri transportu ustreljene živali do hladilnice zaradi vročine več težav), zdaj izvajajo izredni odstrel, ki jim ga je naložila država za čimprejšnjo odstranitev konfliktnih medvedov v bližini naselij oziroma tam, kjer kmetom povzročajo škodo. Bradač je dejal, da je izredno stanje posledica tega, ker so na državni ravni večkrat preslišali njihova opozorila, da je treba glede na velik porast zveri izvajati redne odstrele, da morajo imeti v gozdu dovolj hrane in da ni pametno, da se je spodbujalo čim večji odstrel jelenjadi, češ da na drevesih v gozdu dela preveč škode. Ker je zverem zmanjkalo osnovne hrane, so jo pač začele iskati na pašnikih in v obgozdnih krajih. Rešitev vidi v tem, da država predpiše manjši odstrel jelenjadi in da lovci poskrbijo za redno zalaganje mrhovišč v gozdovih. Zdaj to počno volontersko in bi morala država to sofinancirati ter poskrbeti za zaščito lovcev, ki opravljajo to nevarno delo (denimo jih vsaj nezgodno zavarovati za primer poškodb), ne pa da jim grozi z globami do 3000 evrov. Posebno so problematične težnostne kategorije. Od daleč je namreč težko oceniti, ali spada medved v kategorijo do 100 kilogramov, v 100 do 150 ali nad 150.



Ustreljena volkulja FOTO: LD IGA VAS
Ustreljena volkulja FOTO: LD IGA VAS
Je pa razočaran nad okoljskim ministrstvom, ki kljub močno naraščajoči populacij šakalov in vse večji škodi, ki jo ti povzročajo, te zveri še ni uvrstila med lovne vrste. In to kljub pozitivnemu mnenju zavoda za varstvo narave, da naj bi jo lovci smeli loviti od 1. julija do 15. marca. Če bodo z odločitvijo odlašali, bo po Bradačevem prepričanju potreben interventni zakon za izredni odstrel tudi zanje.

Vsem gobarjem, nabiralcem borovnic in drugim obiskovalcem gozdov svetuje, naj se ogibajo mrhovišč, krmišč in lovskih prež, da ne bi bilo neželenih srečanj z divjadjo oziroma da ne bi lovcev motili pri izrednem odstrelu. Hkrati jih je pozval, naj v primeru, da naletijo na povoženo ali poginulo žival, to sporočijo najbližji lovski družini.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije