Ovce, oslica, vol in kameli so zvezde predstave (FOTO)

V ljubljanskem ZOO bodo v prihodnjih dneh na ogled žive jaslice. Nastopajo tudi zaposleni, glasbena gostja pa bo Alenka Godec.
Fotografija: Živali so se pripravljale ves december.
Odpri galerijo
Živali so se pripravljale ves december.

V Živalskem vrtu Ljubljana je že vse pripravljeno za tradicionalni glasbeno-scenski dogodek Božična zgodba in ogled najbolj živih jaslic v Sloveniji. V glavnih vlogah se predstavljajo živali in zaposleni v ZOO Ljubljana. Predstave bodo potekale od srede, 25. decembra, do ponedeljka, 30. decembra, ob 17. uri.
Za imetnike celoletnih vstopnic je ogled brezplačen, potrebna pa je rezervacija.
Za imetnike celoletnih vstopnic je ogled brezplačen, potrebna pa je rezervacija.

Obiskovalci lahko vstopnice kupijo na spletni strani www.trgovina.zoo.si ali na blagajni ZOO Ljubljana. »Pred ogledom jim bomo podarili obisk živalskega vrta, po predstavi pa bodo lahko čisto od blizu spoznali nastopajoče ovce, oslico in kameli ter se srečali s Sveto družino. Za imetnike letnih vstopnic je ogled brezplačen, potrebna pa je rezervacija,« sporočajo iz živalskega vrta.
 

Pripravljajo se ves december


Polurna Božična zgodba poteka pred idilično kmečko bajto in 300 let staro kaščo v ZOO Ljubljana v najdaljših nočeh starega leta. Predstavljena je z igranimi prizori z liki, ki nastopajo v tej zgodbi. Za izjemno doživetje dodatno poskrbijo s posebnimi svetlobnimi učinki, letos pa bo še posebno svetlo in celo ognjeno. V Božični zgodbi nastopajo zaposleni v živalskem vrtu, ki se jim bo kot glasbena gostja letos pridružila Alenka Godec, božične pesmi pa bo prepeval tudi cerkveni otroški pevski zbor Šenčur pod vodstvom zborovodkinje Eve Čeh. A tisto, po čemer se te jaslice res razlikujejo od vseh drugih, so seveda žive živali – kameli Hasan in Gobi, oslica Drobtinica, vol Tar ter mini ovce, ki jih obiskovalci lahko po predstavi tudi pobližje spoznajo.
V igri nastopata kameli Hasan in Gobi.
V igri nastopata kameli Hasan in Gobi.

»Ovce, oslica, vol in kameli ves december počnejo nekaj prav posebnega, saj se s svojimi oskrbniki pripravljajo na nastop,« pravi Ana Bordjan iz ZOO Ljubljana. »Kameli in oslica med treningom zapustijo svoje ograde in se na veliko presenečenje obiskovalcev z oskrbniki sprehodijo po poteh živalskega vrta. V tem zelo uživajo, saj za učenje uporabljamo le pozitivno spodbudo – njihovo najljubšo hrano. Tako poskrbimo, da so pred gledalci sproščene in rade sodelujejo v predstavi.«

Idejni vodja in organizator dogodka je veterinar ZOO Ljubljana Marjan Kastelic. Režiser Lojze Stražar, ki pri najbolj živih jaslicah sodeluje že sedmič, je povedal, da se bodo predstave zagotovo najbolj razveselili otroci, ki jim je v prvi vrsti tudi namenjena: »Sodelovanje z ZOO Ljubljana je več kot odlično, vesel pa sem, ko vidim, kako lepo sodelujejo oskrbniki in živali. Ljudje, ki tam delajo, so pripravljeni narediti vse, kar je treba, zelo pomembno pa je, da se med seboj lepo razumejo. Prav zaradi njihovega pozitivnega odnosa do živali smo si jih upali uvrstiti v predstavo, zaposleni znajo z njimi ravnati, saj jih vedno lepo ubogajo. Še posebno doživetje je na koncu, ko se lahko najmlajši srečajo z živalmi in Sveto družino ter se z njimi fotografirajo.«


In katere živali nastopajo v Božični zgodbi? »Samec Haso, kot ga ljubkovalno kličemo, je k nam prišel iz Nemčije,« pravi Bordjanova. »Prepoznali ga boste po svetli dlaki. V Božični zgodbi nastopa z mlajšo polsestro Gobi, ki se je skotila leta 2017 na materinski dan. Oba se z veseljem sprehodita po živalskem vrtu ter pridno sledita treningom. Kamele se pred zimo odenejo v čudovito dolgo dlako, za nastop v Božični zgodbi pa dobijo še barvito praznično opravo.«

Oslica Drobtinica ima pri 14 letih že veliko izkušenj z nastopanjem, kot mnoge igralke pa je tudi ona doživela preobrazbo. S skrbno odmerjenimi uravnoteženimi obroki in redno fizično aktivnostjo se je namreč znebila odvečnih kilogramov, tako da je zdaj v odlični kondiciji. Med nastopom v Božični zgodbi si zato brez težav privošči kak priboljšek. Na vajah večinoma pridno sledi oskrbnikom, kot se za vlogo spodobi, pa si kdaj privošči tudi malce oslovske umetniške svobode.


Čreda ovac dobro pozna zvok z briketi napolnjenih posod in ve, da se med Božično zgodbo splača zadrževati v bližini pastirjev. Po predstavi se pustijo pobožati obiskovalcem. Vol Tar vedno z navdušenjem pričakuje praznični čas, ko se začnejo vaje za Božično zgodbo. Nestrpno pričakuje uro, ko ga oskrbniki povabijo na prizorišče, in se brez obotavljanja postavi na svoj položaj. V vlogi namreč zelo uživa, saj lahko na svojem mestu v hlevčku med predstavo povečerja veliko sena.

Božično-novoletno vzdušje bo dodatno zablestelo v soju lučk in ognjišč, ogreti in posladkati se bo mogoče ob stojnicah s toplimi napitki in prazničnimi prigrizki ter nakupovati na stojnici ZOO Ljubljana. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije