DOBRODELNOST

Otrokom bodo omogočili zimske radosti

Lion klub Vrhnika-Notranjska na dnevu dobrodelnosti zbral 1400 evrov. Ob tem so obiskovalci prispevali še otroške knjige in šolske potrebščine.
Fotografija: Pokazali so temeljne postopke oživljanja. Fotografije: Lions klub Vrhnika
Odpri galerijo
Pokazali so temeljne postopke oživljanja. Fotografije: Lions klub Vrhnika

VRHNIKA – Po drugem dnevu dobrodelnosti so člani Lions kluba Vrhnika-Notranjska, ki so bili glavni organizatorji, potegnili črto in ugotovili, da je bil zelo uspešen. Upajo, da bo tretji tak dan konec letošnjega leta še boljši in pestrejši.
Rokodelska skupina Kvakvačkaš
Rokodelska skupina Kvakvačkaš

»Vrhniški lionsi smo se po prvem dnevu dobrodelnosti odločili, da to akcijo nadaljujemo, saj so bile izkušnje zelo pozitivne,« je povedal Bojan Mavsar, član lionsov in akademski kipar. »Zato smo za sodelovanje navdušili številne zainteresirane skupine in društva. Naš cilj je bil zbrati nekaj prepotrebnih sredstev, knjig, šolskih potrebščin in igrač za otroke iz socialno ogroženih družin v našem okolju in za otroke, ki so neposredno potrebni pomoči.«
 

Vsak si je izdelal svojo ribo


»Drugi dan dobrodelnosti, ki je potekal na vrhniškem Sodnijskem trgu, je bil poleg zbiranja knjigic, slikanic in pobarvank za otroke predvsem namenjen zbiranju dobrodelnih sredstev,« je povedal član lionsov in predsednik Rdečega križa Vrhnika dr. Primož Rus.
Pokazali so temeljne postopke oživljanja. Fotografije: Lions klub Vrhnika
Pokazali so temeljne postopke oživljanja. Fotografije: Lions klub Vrhnika

»Pri organizaciji dneva dobrodelnosti nam je bil v izjemno pomoč nov podmladek Leo klub, ki se je lani predstavil prvič, saj je nastal na novo. Prvič je sodeloval že na našem lanskem dobrodelnem koncertu. Odločili so se za zbiranje sredstev za organiziranje različnih zimskih aktivnosti za otroke in mladostnike iz socialno ogroženih družin, pri tem pa tesno sodelujejo s Centrom za socialno delo Vrhnika. Na dnevu dobrodelnosti so sodelovali skupaj s študenti medicinske fakultete, bodočimi mladimi zdravniki, ki zbirajo sredstva za svojo letošnjo medicinsko odpravo v Kenijo. Na ta dan so skupaj zbrali 300 evrov, s peko palačink in vročo čokolado pa razveselili vse mlade in stare, ki so obiskali njihovo stojnico.«
Vrhniške lionse je obiskal župan Miran Stanovnik iz sosednje občine Log - Dragomer.
Vrhniške lionse je obiskal župan Miran Stanovnik iz sosednje občine Log - Dragomer.

Na dnevu dobrodelnosti se je med drugim predstavilo območno združenje Rdečega križa z demonstracijo prve pomoči, kjer so mladi in stari lahko preizkusili svoje znanje iz temeljnih postopkov oživljanja odraslih in otrok ter uporabo avtomatskega defibrilatorja, gasilci prostovoljnih gasilskih društev PGD Verd, Vrhnika in Rovte pa so prikazali svoje orodje in opremo.

Varstveno-delovni center Vrhnika je razstavil izdelke, ki jih izdelujejo gojenci zavoda, rokodelska skupina Kvakvačkaš pa je prikazala kvačkanje in kvačkane izdelke. Društvo ljubiteljev narave in običajev Notranjske je predstavilo svoje delovanje, v Mali mestni galeriji pa je bila na ogled razstava likovnih del otrok od devet do 13 let z osnovnih šol Notranjske na temo miru, zbranih iz dolgoletnih mednarodnih natečajev Plakat miru, ki ga za pet šol tega območja vodi Bojan Mavsar, vrhniški akademski kipar.


Dan dobrodelnosti je popestril nastop Teatra PolPet z lutkovno predstavo, po kateri so organizirali še otroško delavnico, kjer si je lahko vsak otrok izdelal svojo risbo. Sodelovali so še Zavod Ivana Cankarja z ozvočenjem in tehnično podporo, poleg tega Turistično društvo Blagajana, Tomaž Bar, gostilna Pri Kranjcu ter ​Vito Košir in Vesna Zorc.
 

Vsi pripravljeni pomagati


»Naše dobrodelne stojnice so ponujale v zameno za kak prostovoljni prispevek poleg naših promocijskih in informacijskih materialov tudi dobrote, kot so sladice, piškotki, potice, palačinke in čokolade, poleg tega še kvačkane in pletene izdelke,« je še povedal dr. Primož Rus. »Tudi topli napitki za odrasle so bili na voljo, seveda pa nista manjkala domača salama in domač kruh. Skupaj smo zbrali 1400 evrov. Ta denar smo namenili Centru za socialno delo Vrhnika, kjer so nam predstavili konkretne akutne primere ogroženih družin, za katere bodo ta denar porabili. Vemo, da bo pravilno dodeljen tistim, ki to pomoč nujno potrebujejo.«


Kot kaže, so organizacije, društva in posamezniki pripravljeni sodelovati, ko gre za dobrodelnost. »Ponosni smo, da se nam vsako leto več sodelujočih pridružuje v naših dobrih namenih ter sodeluje s svojim delom pri organiziranju in izvedbi dneva dobrodelnosti. Delati dobro in želeti dobro vsem je najvišja vrednota, ki jo ljudje lahko namenimo drug drugemu, brez razlik, ki nam jih dandanašnji vsiljujejo na vsakem koraku. Imamo nove cilje in nove načrte za naslednji tretji dan dobrodelnosti, in verjamemo, da nas bo še več in bomo lahko skupaj naredili še več dobrega za nas vse, najbolj pa za tiste, ki so tako pogosto spregledani, pozabljeni in osamljeni,« je sklenil dr. Primož Rus.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije