KNOBLEHARJEVO LETO

Opeko vabijo v Škocjan

Prihodnje leto bo 200 let od rojstva misijonarja Ignacija Knobleharja; v njegovem rojstnem kraju bo leto 2019 Knobleharjevo leto.
Fotografija: Dr. Ignacij Knoblehar je s svojimi odličnimi dejanji dosegel svetovno slavo.
Odpri galerijo
Dr. Ignacij Knoblehar je s svojimi odličnimi dejanji dosegel svetovno slavo.

V Škocjanu, naselju na Dolenjskem, in istoimenski občini, ki šteje nekaj več kot 3000 prebivalcev, so ponosni na svojega rojaka dr. Ignacija Knobleharja, enega najbolj znanih misijonarskih osebnosti 19. stoletja, pionirja krščanske civilizacije na afriški celini in apostola temnopoltih. Ker bo prihodnje leto minilo 200 let od njegovega rojstva, bodo v občini Škocjan leto 2019 razglasili za Knobleharjevo leto, kar pomeni, da bodo vsak mesec pripravili en dogodek, posvečen velikemu rojaku, prvemu Evropejcu, ki je z raziskovanjem Belega Nila v Afriki prišel skoraj do ekvatorja in se vse življenje nesebično razdajal za dobro črnskega naroda.


Že kmalu po ustanovitvi občine so občinski svetniki soglasno sprejeli odločitev, da bodo tudi občinski praznik praznovali na rojstni dan velikega krajana, ki se je rodil 6. julija 1819 v Škocjanu, v hiši nasproti farne cerkve. Vsako leto se v dnevih pred jubilejem v občini zvrsti vrsta kulturnih, zabavnih, družabnih in športnih prireditev, namenjenih vsem generacijam, letos pa so že šesto leto po vrsti gostili opero, tokrat Rigoletto Giuseppeja Verdija.


»Želimo si, da bi nas v Knobleharjevem letu obiskal misijonar Pedro Opeka,« je del načrtov razkril župan občine Škocjan Jože Kapler. Prav tako bi radi star župnijski dom skupaj s partnerji, Slovenskim etnografskim muzejem, Gradskim muzejem Karlovac, Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, fakulteto za turizem in Razvojnim centrom Novo mesto, preuredili v muzej, v stavbi pa je tudi markantna klet, ki bi bila lahko lična vinoteka. »V tujini Knobleharja poznajo bolj kot pri nas, želimo pa si narediti tak muzej, da bo zanimiv tudi mlajšim,« je dodal Kapler.
Dr. Ignacij Knoblehar je s svojimi odličnimi dejanji dosegel svetovno slavo.
Dr. Ignacij Knoblehar je s svojimi odličnimi dejanji dosegel svetovno slavo.

So pa v Škocjanu že pred desetletjem, decembra 2008, 150 let po Knobleharjevi smrti, ki je umrl star komar 38 let, postavili spomenik. Zavedali so se namreč, da je bil njihov rojak v domovini dolga leta prezrt, njegovo delo pa kljub veličini neopaženo. Postavili so kip in s tem uresničili več kot 70 let staro zamisel, da bi velikemu rojaku postavili spomenik.
Sredi Škocjana nastaja nov park, ki bo nosil ime po rojaku. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Sredi Škocjana nastaja nov park, ki bo nosil ime po rojaku. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Kip, velik dva metra in pol, je iz brona in je delo akademskega kiparja Eda Dolinarja, v bron pa ga je vlil livar Janez Kavar iz Tržiča. Zdaj še stoji ob stopnicah, ki vodijo v cerkev, svoje dokončno mesto pa bo dobil v kratkem, saj župnija Škocjan z župnikom Tonetom Dularjem zaključuje dela v novonastajajočem parku dr. Ignacija Knobleharja. Odstranili so star in dotrajan gospodarski objekt ob cesti, ki ni bil več uporaben, park pa nastaja po projektu Aleša Stražarja iz podjetja Seping, podjetja za inženiring, projektiranje in ekologijo iz Kamnika. V osrednjem delu parka bo Knobleharjev kip. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije