KAJ, ČE VAS USTAVI POLICIJA

Omejitev gibanja: če policija ugotovi, da lažete, ni milosti

Od danes do nedelje poostren nadzor policije.
Fotografija: Če se boste odpravili iz svoje občine, morate imeti za to dober razlog. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Če se boste odpravili iz svoje občine, morate imeti za to dober razlog. FOTO: Leon Vidic, Delo

Pred nami je konec tedna, ki bo ponovno postregel z lepim vremenom. Prejšnji konec tedna je lepo vreme številne Slovence zvabilo na lepše, kar je imelo za posledico poostritev omejitve gibanja. Od ponedeljka se lahko z nekaterimi izjemami gibljemo le še po občini stalnega ali začasnega bivanja. Na morebitne kršitelje prežijo inšpektorji, redarji in tudi policija.

Številni Slovenci so se v preteklem tednu že srečali z možmi postave, ki so preverjali, ali se držijo prepovedi, v prihodnjih dneh pa bo takih preverjanj še več. Policija je izdala posebno opozorilo, da bodo od danes do nedelje preverjali, ali spoštujemo prepovedi gibanja in zbiranja. Na avtomobilskih cestah ter ostalih državnih in lokalnih cestah bo policija izvedla poostren nadzor nad upoštevanjem prepovedi.
 
Preberite tudi
Pozor, pozor! Nikamor daleč čez vikend, policija ima sporočilo za vas
Vozil zunaj svoje občine, poglejte, kaj je naredila policija

​Nas pa je zanimalo, kako je nadziranje potekalo v prvih dneh dodatne omejitve gibanja. Policisti od uveljavitve odloka izvajajo nadzor nad upoštevanjem odloka na mobilnih kontrolnih točkah, ki jih določijo glede na problematiko in operativne možnosti, so nam pojasnili pri Generalni policijski upravi (GPU). Kontrole so izvajali na več mestih tako na območjih blizu meje kot v notranjosti države in se odzivali na prijave občanov ter drugih nadzornih organov. Policisti so v prvih treh dneh veljavnosti odloka (od 30. 3. do 1. 4.) izrekli 393 opozoril, v 440 primerih pa so odstopili predlog zdravstvenemu inšpektoratu.

Poleg kontrole omejitve gibanja polkicija seveda nadzira tudi druge morebitne prekrške. Za kršitev prvega bodo vaš primer napotili na inšpektorat, v primeru drugega pa vam bodo kar sami spisali kazen. FOTO: Leon Vidic, Delo
Poleg kontrole omejitve gibanja polkicija seveda nadzira tudi druge morebitne prekrške. Za kršitev prvega bodo vaš primer napotili na inšpektorat, v primeru drugega pa vam bodo kar sami spisali kazen. FOTO: Leon Vidic, Delo
Policija v večini primerov ugotavlja okoliščine potovanja oziroma gibanja ljudi in »v največ primerih ugotavljamo, da ljudje spoštujejo omejitve oziroma potujejo med občinami osebe, ki spadajo v izjeme. Pri tem policisti pogosto upoštevajo življenjske zdravorazumske okoliščine ljudi, če ti pri tem upoštevajo varnostne ukrepe. Tiste, ki zaradi malomarnosti ali ignorance kršijo določila odloka oziroma zakona o nalezljivih boleznih, pa policisti napotijo na naslov stalnega bivališča oziroma ukažejo upoštevanje odloka,« je povedal Drago Menegalija, predstavnik policije za stike z javnostjo za področje kriminalitete pri GPU.

Kakršno koli dokazilo pomaga

Policija ni pristojna za izvedbo prekrškovnih postopkov po zakonu o nalezljivih boleznih, zato ugotovitve odstopajo zdravstvenemu inšpektoratu. Če pa na kontrolnih točkah policisti ugotovijo prekrške iz pristojnosti policije, tako kot do zdaj izvedejo ustrezen prekrškovni postopek.

Med tistimi, ki potujejo zunaj svojih občin, so tudi mnogi delavci na poti v službo ali iz nje. Policija svetuje, da četudi potrdila delodajalcev niso določena z odlokom in oblika potrdil ni predpisana, pomaga kakršno koli dokazilo, da je oseba v postopku na poti v službo ali iz nje, delovnega mesta, nujne storitvene dejavnosti ipd. »Ljudem in delodajalcem predlagamo, da s potrdili olajšajo dokazovanje. Sicer se policisti zanašajo na izjave oseb, in če ugotovijo zlorabe, odstopijo ugotovitve zdravstvenemu inšpektoratu,« je še pojasnil Menegalija.
 

Vas je že ustavila policija in preverjala, ali se upravičeno gibljete zunaj svoje občine? Delite svojo zgodbo z nami in nam pišite.



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije