EVROPSKE VOLITVE

Odzivi po volitvah: »O zmagi sem prepričan!«

Zmaga se obeta skupni listi SDS in SLS.
Fotografija: Takole je volil Milan Zver. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Takole je volil Milan Zver. FOTO: Facebook

LJUBLJANA – Zmagovalka evropskih volitev je skupna lista SDS in SLS z Milanom Zverom na čelu, ki se ji obetajo do trije od osmih sedežev, kolikor jih v Evropskem parlamentu pripada Sloveniji. Drugo mesto napovedujejo SD, medtem ko naj bi bila na tretjem in četrtem tesno skupaj NSi in LMŠ, poroča 24ur
Volišča so se v Sloveniji zaprla ob 19. uri. FOTO: Voranc Vogel
Volišča so se v Sloveniji zaprla ob 19. uri. FOTO: Voranc Vogel

Projekcija Mediane Pulse skupni listi SDS in SLS napoveduje od 15,7 do 23,8 odstotka glasov oziroma najmanj enega in največ tri od osmih poslanskih sedežev. 

Raziskava javnega mnenja na drugo mesto postavlja SD s Tanjo Fajon, izkupiček stranke naj bi bil med 11,3 in 18,6 odstotka. Tesnejši naj bi bil rezultat na tretjem in četrtem mestu. NSi z Ljudmilo Novak so napovedali od 7,9 do 14,4, LMŠ z Ireno Jovevo pa od 7,5 do 13,8 odstotka glasov. 

Gre seveda za rezultate zadnje javnomnenjske raziskave, v kateri je sodelovalo 735 ljudi, ki po spolu, starosti, prebivališču in izobrazbi predstavljajo reprezentativen vzorec za Slovenijo. V projekciji so upoštevali zgolj odgovore tistih, ki so povedali, da se volitev bodo oziroma se jih zelo verjetno bodo udeležili. Vprašanje se je glasilo: »Za katerega kandidata, kandidatko oziroma listo bi volili, če bi bile volitve jutri?«

Dogajanje spremljamo v živo:

21.40 Udeležba na današnjih volitvah v Evropski parlament v Sloveniji bo nekoliko višja kot pred petimi leti. Po zadnjih podatkih, ki pa še niso dokončni, je na volišča prišlo 25,45 odstotka volivcev, največ v volilni enoti Ljubljana Center, najmanj pa v volilni enoti Maribor. Pred petimi leti je na volišča prišlo 24,55 odstotka volivcev, kar pomeni, da je volilna udeležba tokrat višja. Gre sicer za podatke, obdelane do 21.35.

21.00 Na tokratnih volitvah je bilo prijav domnevnih kršitev nekoliko manj kot pred petimi leti, ko so jih na ministrstvu prejeli 40.

20.21 Tudi v SMC so v pričakovanju izidov glasovanja na letošnjih evropskih volitvah. Nosilec liste Gregor Perič je v izjavi po zaprtju volišč med drugim komentiral napovedi anket, po katerih SMC ne bi osvojil poslanskega sedeža. A Perič pravi, da so ankete eno, politična realnost pa drugo. »Mi bomo zadovoljni, če bo zmagala predvsem EU.«

19.57 V volilnem štabu LMŠ, kjer bodo v družbi podpornikov pričakali današnje izide evropskih volitev, so bili po zaprtju volišč še nekoliko zadržani. Podpredsednica stranke Jerca Korče je v izjavi za medije poudarila, da LMŠ ne funkcionira na pričakovanjih in evforijah ter da bodo z rezultatom, kakršen že bo, zadovoljni.

19.54 Tudi v SAB nestrpno pričakujejo izide glasovanja na letošnjih evropskih volitvah. Vzdušje v volilnem štabu kaže, da kljub nekoliko slabšim izidom zadnjih javnomnenjskih anket še vedno pričakujejo izvolitev nosilke liste Angelike Mlinar za evropsko poslanko. Ta je kampanjo pred volitvami označila za najboljšo, ki jo je kdaj doživela.

19.50  Kampanja pred tokratnimi evropskimi volitvami je bila naporna, a dobra, je po zaprtju volišč v izjavi za medije dejal predsednik Desusa Karl Erjavec. Po njegovih besedah v stranki pričakujejo, da bodo še naprej imeli svojega evropskega poslanca. Doslej je bil to Ivo Vajgl, zdaj računajo na Igorja Šoltesa.

19.18 V štabu SD se v pričakovanju prvih delnih neuradnih izidov volitev na čelu s Tanjo Fajon zbirajo kandidati za evropske poslance. Nadejajo se dobrega rezultata, boljšega kot na zadnjih volitvah, so pa nekoliko razočarani nad volilno udeležbo, ki je bila do 16. ure 18,31-odstotna.

19.20 V prvem odzivu po zaprtju volišč na evropskih volitvah je za TV Slovenija sekretarka volilnega štaba SDS in SLS Maja Tominc Žerak dejala, da pričakujejo dober volilni izid. Tudi odzivi s terena so dobri, predvsem so pozitivni odzivi na to, da sta stranki na evropskih volitvah nastopili s skupno listo, je poudarila. Želijo si vsaj ponovitev rezultata izpred petih let, ko je SDS dobil tri evropske poslance.

»Trije poslanci so več kot dobro za slovenski politični prostor glede na to, da imamo samo osem poslancev v Evropskem parlamentu,« je dejal nosilec skupne liste Zver. Sam verjame v dober rezultat, kot so skupni listi SDS in SLS napovedovale tudi javnomnenjske ankete pred volitvami. Dejal je, da je o zmagi prepričan. Po njegovem mnenju bi lahko njihova lista dobila celo štiri poslance.

19.26 Glavni tajnik NSi Robert Ilc je za Televizijo Slovenija dejal, da pričakujejo enega poslanca, bi bil pa za stranko uspeh, če bi dobila dva. Kampanjo je ocenil kot mirno, a konstruktivno.

19.30 Kandidati Levice za poslance v novem sklicu Evropskega parlamenta na rezultate volitev čakajo v Centru slovanskih kultur v Ljubljani. Do okrog 19. ure se jim je pridružilo tudi že približno 30 podpornikov, več jih pričakujejo, ko bodo objavljeni rezultati. Vsi skupaj pa so optimistični, da se jim bo tokrat uspelo prebiti v Evropski parlament.

Rezultati bodo znani po 23.uri

Medtem ko bodo izidi volitev znani šele po 23. uri, pa bodo volilni organi podatke o udeležbi objavljali sproti.

Znani so že podatki o volilni udeležbi do 16. ure, in sicer je po podatkih okrajnih volilnih komisij do takrat glasovalo 312.159 volivcev oziroma 18,31 odstotka vseh volilnih upravičencev. Volilna udeležba je nekoliko višja kot na prejšnjih evropskih volitvah, ko je do 16. ure glas oddalo 16,14 odstotka vseh volivcev.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije