Odločali, kdo je za 'odpis'? Minister Gantar zagotovil, da seznamov ni (VIDEO)

Minister za zdravje je spregovoril o zdravstveni oskrbi v domovih za starejše občane.
Fotografija: Tomaž Gantar. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Tomaž Gantar. FOTO: Uroš Hočevar

Ministrstvo za zdravje naj bi med pandemijo v domovih za starostnike naredilo sezname tistih, ki ob morebitni okužbi z novim koronavirusom ne bi bili deležni zdravljenja v bolnišnici, temveč le paliativne oskrbe. Na obtožbe se je popoldne odzval minister za zdravje Tomaž Gantar, ki pravi, da je z delom ministrstva zadovoljen. »Mirno lahko rečem, da delanje seznamov ni bilo naše navodilo niti jih nismo delali. Pod vložni list, ki ga je pripravila državna koordinatorka za paliativno oskrbo, pa se podpišem tudi sam.«



V LMŠ, SD, Levici in SAB od vlade pričakujejo pojasnila v zvezi z obrazci, ki naj bi opredeljevali zdravstveno oskrbo oskrbovancev v domovih za starejše v času epidemije. Terjajo tudi odgovornost v vladi, v LMŠ pa najprej pričakujejo tako odstop ministra za zdravje Tomaža Gantarja kot tudi ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja.

Minister za delo: O zdravljenju je odločala stroka

Cigler Kralj pa je po objavi obrazcev, ki naj bi opredeljevali zdravstveno oskrbo oskrbovancev v domovih za starejše v času epidemije covida 19, zatrdil, da ne on ne ministrstvo nista dajala navodil glede zdravljenja. O tem je odločala zdravstvena stroka, ki ji zaupa. Meni tudi, da so zdravniki in osebje v domovih za starejše dali vse od sebe, da so rešili in ohranili številna življenja. Njihov trud je preprečil črn italijanski scenarij.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije