ZBIRANJE PODATKOV

Oddajate nepremičnino preko Airbnb ali Bookinga? Furs ima za vas posebno obvestilo

Finančna uprava opozarja, da morajo vsi, ki prek platform ponujajo izdelke ali storitve, podatke sporočiti do konca januarja 2024.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic/delo

Operaterji digitalnih platform v Sloveniji, prek katerih ponudniki prodajajo svoje blago ali storitve tretjim osebam, morajo podatke o teh prodajah v letošnjem letu skladno z zakonom o davčnem postopku sporočiti Finančni upravi RS (Furs) do 31. januarja 2024, so danes sporočili s Fursa.

Kot so na Fursu spomnili v sporočilu za javnost, je EU obveznost tovrstnega poročanja za operaterje platform z direktivo predvidela leta 2021, Slovenija pa je prenos evropske zakonodaje v slovenski pravni red izvedla decembra 2022.

V Sloveniji mora o prodajah poročati operater platforme, prek katerega prodajalci ponujajo določene storitve ali blago za nadomestilo ter je rezident za davčne namene v naši državi oziroma je ustanovljen, se upravlja ali ima stalno poslovno enoto v Sloveniji in ni kvalificiran operater platforme zunaj EU.

Če operater platforme izpolnjuje pogoje za poročanje v različnih članicah EU, lahko sam izbere državo, v kateri bo poročal, vendar mora o tem obvestiti vse članice, v katerih izpolnjuje pogoje, so izpostavili na Fursu.

Kadar prodajalec prek svoje spletne strani prodaja svoje izdelke ali storitve, ni zavezan za poročanje podatkov, so dodali.

Veste, kaj morate narediti?

Da bi se operaterji platform, zavezani poročanju v Sloveniji, lažje prepoznali, jim je na razpolago vprašalnik za samoopredelitev, objavljen je na tej povezavi.

Podatke morajo operaterji platform sporočati v elektronski obliki prek kanala ZBS B2B v sistem eDavki. Oddaja sporočila bo mogoča v prvi polovici meseca januarja.

Fursu je sicer treba sporočiti identifikacijske podatke o prodajalcih, podatke o prejetih nadomestilih, odtegnjenih provizijah, pristojbinah in davkih, podatke o številu opravljenih dejavnostih, podatke o finančnih računih, na katere je bilo nadomestilo nakazano, v primeru oddajanje nepremičnin v najem pa za vsako nepremičnino še podatek o vrsti, naslovu in identifikaciji nepremičnine ter številu dni najema.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije