ŠOLSKI SISTEM

Obupani starši: To ni več normalno. Pregoreli bomo!

Začelo se je zbiranje podpisov za spremembo šolskega sistema.
Fotografija: V društvu so prepričani, da so tako otroci kot starši preobremenjeni. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
V društvu so prepričani, da so tako otroci kot starši preobremenjeni. FOTO: Getty Images, Istockphoto

»Državljani Slovenije imamo dovolj. Šolstvo stagnira.« Tako se začne vsebina peticije za spremembo šolskega sistema, ki je nastala v društvu Svet staršev, saj so po njihovem mnenju današnji otroci preobremenjeni. Starši so tako pripravili trinajst konkretnih predlogov za izboljšanje slovenskega sistema. Med njimi so zmanjšanje vsebin, zmanjšanje obsega domačih nalog ipd. 

»Kam gremo, ljudje? Kam gremo? Sami sebi pišemo neka pravila in cilje, ki so iz dneva v dan težje dosegljivi. Potem pa gledamo te naše uboge otroke – vse popoldneve za knjigami. Saj bi še nekako zamižal na eno oko, pa ne more, ker smo starši prav tako vpeti v popoldansko učenje. To ni več normalno. Pregoreli bomo!« se glasi zapis enega od staršev, ki je objavljen na strani peticije.

»Ministri so strahopetni in nočejo sprememb«

Da so današnji osnovnošolci resnično mnogo bolj preobremenjeni, je prepričana tudi nekdanja ravnateljica Angelca Likovič. »Učni načrti so prenatrpani, v njih je mnogo nepotrebnega balasta in so povsem ne aktualizirani. Na to sem jaz zelo glasno opozarjala, ko sem bila ravnateljica, in tudi učitelji in starši so glasno opozarjali že za časa ministra Gabra, a se do danes ni nič spremenilo, ker so vsi ministri za šolstvo strahopetni in nočejo sprememb, da ne bo nobenih problemov,« je pojasnila za naš portal.

Ponovna uvedba ocenjevanja vedenja?

Trenutni šolski sistem po mnenju Likovičeve sploh ni dober. Po njenem mnenju bi ga bilo treba postaviti na novo, ga posodobiti in v večji meri upoštevati potrebe današnjega časa in današnjega otroka. V osnovnih šolah bi morali – tako Likovičeva – racionalizirati vse učne načrte in odstraniti balast. Sama bi dala tudi poudarek pripadnosti družini, šoli, ter domovinski in državljanski vzgoji. Prav tako bi morali po njenem prepričanju obvezno takoj uvesti nazaj ocenjevanje vedenja. »To je izrednega pomena za vzgojo mladega človeka in državljana,« je prepričana.

Nekdanja ravnateljica meni tudi, da bi morali v Sloveniji pod drobnogled vzeti vse institucije, ki delajo na področju šolstva, kot na primer državno izpitno komisijo. »Tu je mnogo preveč ljudi. Tu bi bilo treba zadeve zelo racionalizirati, saj prav oni povzročajo mnogo preveč administracije in obremenjujejo učitelje,« meni Likovičeva.

Pikalo napovedal spremembe

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je za Pop TV dejal, da bodo v dveh do treh tednih na ministrstvu napovedali večje spremembe šolskega sistema. Na spletni strani ministrstva so sicer objavili nekatere izzive in ukrepe, med drugim se ukvarjajo z vprašanjem prenove gimnazijskega programa.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije