100 LET

Obdana je s 16 nečaki in 23 pranečaki (FOTO)

Barbara Žerdin obrnila stoti list v pestri knjigi življenja. Že kot otrok trdo delala na kmetiji.
Fotografija: Dobila je veliko čestitk in dobrih želja.
Odpri galerijo
Dobila je veliko čestitk in dobrih želja.

Četrti dan letošnjega novega leta se je v občinsko in župnijsko kroniko zapisal datum, ko je Barbara Žerdin, doma iz Velike Polane, na svojem domu med najdražjimi praznovala častitljivih 100 let. Vesela in polna upanja in radosti se je veselila tega dneva.

Delovne roke

Svojci so ji pripravili nepozabno praznovanje. Na svet je prijokala 4. januarja 1922 v kmečki družini, imela je dve sestri in tri brate, danes pa jo obdaja 16 nečakov in 23 pranečakov. Vse življenje je bila samska, a nekoč je rada hodila na vaške veselice in proščenja ter romanja.

Slavljenka je nazdravila s kozarcem belega vina.
Slavljenka je nazdravila s kozarcem belega vina.

Čeprav je bila vesele narave, prikupno in zgovorno dekle, se ni poročila in danes, ko slavi častitljivih 100 let, pravi, da ji ni žal, da ni imela moža, družine, pri čemer se je s pridnim delom v življenju znašla. Zaradi marljivosti so jo imeli delodajalci radi.

Že kot deklica je spoznala trdo kmečko življenje, saj je med poletnimi počitnicami hodila past krave na Goričko v Sebeborce in pomagat družini v Turnišče. Ker je oče umrl mlad, so otroci zgodaj poprijeli za delo na kmetiji. Tudi na sezonsko delo je bilo treba iti, da je bilo lažje življenje. Večkrat je bila na delu v Slavoniji v Mirkovaci na Hrvaškem, nato jo je pot ponesla v Avstrijo, od koder jo je vodila v Kanado in čez čas se je vrnila v svoj rojstni kraj in si s prihranki zgradila skromen dom, kje zdaj uživa sadove minulega dela.

Življenja se še vedno zelo veseli.
Življenja se še vedno zelo veseli.

Zelo rada ima rože, v domači župnijski cerkvi Srca Jezusovega v Veliki Polani je krasila oltarje. Pred leti, ko je bila še pri močeh, je hodila k maši v domačo župnijsko cerkev, kakor tudi v Dom Danijela Halasa Velika Polana. Rada se je družila s sorodniki in sosedi. Vesela je obiskov nečakov in pranečakov. Povedala je, da rada gleda televizijo – kviz Vem, Mostove in tudi kolesarske dirke je naglasila, da je lepo videti druge države in dežele, predvsem Francijo. Dobro je poučena o dogajanju v Sloveniji, Evropi in po svetu, predvsem o britanski kraljici Elizabeti II. Nikoli ni bila osamljena, čeprav živi sama, rada si poleti speče zlejvanko z bučkami.

Njen življenjski moto je: »Jej malo in zdravo ter domače. Veseli se življenja, bodi zadovoljen z malim. Odpusti vsem, ki ti storijo kaj žalega, da lahko lepše živiš.« Povedala je, da se dobro počuti, rada ima življenje, ki ji je bilo dano.

Upihnila in zavriskala

Za Barbaro skrbijo njeni najdražji in ji vedno priskočijo na pomoč, med njimi nečak Emil z družino in nečakinja Elizabeta. Spominja se romanj po Sloveniji, predvsem ima lepe spomine na romanje na Ptujsko Goro. Potem ko je na torti upihnila 100. svečko, je od veselja zavriskala in zapeli so Koliko kapljic, toliko let in še nekaj Marijinih pesmi.

Barbara s pranečaki: od leve proti desni Andrej, Rok in Martina FOTOGRAFIJE: Jože Žerdin
Barbara s pranečaki: od leve proti desni Andrej, Rok in Martina FOTOGRAFIJE: Jože Žerdin

Zdravje ji še kar dobro služi, pri hoji si pomaga s palico, poleti je najraje na svežem zraku in soncu. Ob jubileju so jo obiskali predstavniki občine Velika Polana in ji voščili še na mnoga zdrava leta in da bi se drugo leto spet srečali. Domači so ji voščili lepe želje in veliko zdravja, da se bodo še večkrat srečali in obujali spomine na njena otroška in mladostna leta.

Nazdravili so z vinom iz Lendavskih goric, kajti Barbara si vsak dan po kosilu nalije kozarec belega, kar jo poživi. Danes je redko, da je nekdo še vezan na stacionarni telefon, z njim rada pokliče svoje najdražje.

Slavljenki so prebrali voščilo: »Draga tetica, prehodila si pot, ki je bila ravna, posuta s cvetjem, ki ga imaš tako rada, vijugasta in strma, a z dobro voljo, ki jo imaš vse življenje, si premagala mnogo ovinkov in strmin, pot v Kanado in domov. Ob častitljivem jubileju se ti zahvaljujemo za vse, kar si storila za nas, za vso ljubezen in ti želimo, da ostaneš med nami še polna optimizma in veselja do življenja, Bog te živi.« Podpisani pa so bili nečaki, nečakinje, pranečakinje in pranečaki.

V večernih urah je župnik Boris Tibaut daroval sveto mašo v domači župnijski cerkvi za njen rojstni dan in z najbližjimi se je je udeležila tudi Barbara. Voščil ji je in zaželel še na mnoga zdrava leta.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije