LEZEJO PODGANE

Občinski vrtiček raj za golazen

Zapuščena parcela dela sive lase Daretu in Jelki Resman. Le 15 metrov od hiše, kjer stanujeta, se zbirajo podgane.
Fotografija: Džungla vdira in dela škodo kljub obrambi.
Odpri galerijo
Džungla vdira in dela škodo kljub obrambi.

TRBOVLJE – Na trboveljski Šuštarjevi koloniji imata Dare in Jelka Resman dobrih 15 metrov od hiše na vzpetini vrt in gredo z lopo. Od vhodnih stanovanjskih vrat je oddaljena vsega toliko, da se lahko malce glasneje normalno pogovarjata kar z enega na drugi konec. Nekaj stopnic in potke je do vrtnin, kivija in sliv.
Tudi zgornji sosed kljub nekaj metrov visoki škarpi izgublja bitko s preraščanjem.
Tudi zgornji sosed kljub nekaj metrov visoki škarpi izgublja bitko s preraščanjem.

Zadnje leto pa jim idilo močno krati najemnica sosednje vrtne parcele. Te sicer sploh ne videvata, a imata nemalo težav, dela in slabe volje. Tisto, kar naj bi bilo vrt ali greda, je namreč že zdavnaj podivjano ubralo svojo pot. Kot nam pokažeta, je parcela zaraščena, zanemarjena, umazana in zapuščena. Razraščajo se različne rastline, tudi invazivne, plevel in podobno.

»Najemnice letos še nisem videla, pa sem vse leto veliko na vrtu. Vem le, da ji je ime Mateja, da je v službi na občini in da je parcelo prevzela od mame,« pravi Resmanova. Dokler je bil vrt še od prejšnje najemnice, je ta pedantno skrbela zanj. »Zdaj pa se je zaradi obilja in teže rastja na sosedini parceli naša ograja skoraj podrla, korenine dvigujejo talne plošče na naši strani, ukrivljajo mrežo, k nama padajo stvari s sosedine parcele in podobno,« pravi Dare Resman – zanj sosedina džungla ni le moteča, ampak tudi nevarna. Zemljišče je zbirališče kač, podgan in drugih neželenih gostov. In vse to zgolj kakšnih 15 metrov od večstanovanjske hiše, kjer stanujeta tudi Resmanova.
Resman in sosed sploh ne vidita hiške drug drugega. FOTOGRAFIJE: Roman Turnšek
Resman in sosed sploh ne vidita hiške drug drugega. FOTOGRAFIJE: Roman Turnšek

Zato ne preseneča, da že nekaj časa med Resmanovima in občino Trbovlje poteka ne ravno najbolj prisrčna elektronska korespondenca. »Odgovorili so nama, da bodo prišli na ogled in uredili stvari. Prišli so le enkrat v vsem tem času, pa še takrat sva bila zdoma, ker naju ni nihče obvestil. Tako ali tako pa ni bilo urejenega nič. Vse je še slabše,« se jezita. Občina ju je obvestila, da so opravili ogled vrta in z ogledom seznanili najemnico, ki je zagotovila, da bo vrt primerno uredila in očistila, občina pa bo čez čas znova opravila ogled.

A to še ni vse. Občina je v zvezi s problematiko odpisala tudi Resmanovima. V elektronski pošti so ju obvestili, da je za zemljišče, ki ga uporabljata kot vrt, treba skleniti najemno pogodbo z Občino Trbovlje. Ob ogledu na terenu se bo zemljišče odmerilo. Komisija ju bo o tem pravočasno seznanila in bosta ob ogledu in odmeri vrta prisotna. Po opravljeni odmeri se bo sklenila najemna pogodba.
Nad tem pa sta Resmanova ostrmela. »Najemnino plačujeva po pogodbi, sklenjeni že pred več leti z Rudnikom Trbovlje Hrastnik. Nekaj časa nazaj so se zaradi situacije z rudnikom na državo in občino prenašala tudi zemljišča in ta so zdaj občinska,« odgovarjata.


Na Občini Trbovlje pa pojasnjujejo, da najemnica zanemarjenega vrtička ni zaposlena na občini: »Ne drži navedba, da naj bi bilo s strani občine rečeno, da dokler najemnino plačuje, občina ne more nič. Po ponovnem pregledu na terenu bo ugotovljeno, ali je najemnica uredila vrtiček, v nasprotnem primeru pa se bo najemna pogodba z njo prekinila.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije