TRANSPORT

Ob slabem vremenu se jim lahko smeji

Nimajo vsi razloga za slabo voljo, ko vreme nagaja.
Fotografija: FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
FOTO: Mavric Pivk

LJUBLJANA – Nizke temperature in sneg marsikaterega sicer zagrizenega ljubitelja kolesarjenja v službo in iz nje prisilijo, da izbere drugačen način transporta.

Ena izmed izbir je tudi avtobus. V Ljubljani na vseh linijah mestnega prometa v povprečju na dan prepeljejo 103 tisoč potnikov, kadar pa so izredno slabe vremenske razmere, se ta številka povzpne na približno 200 tisoč potnikov, so pojasnili pri Ljubljanskem potniškem prometu (LPP). Število potovanj z avtobusi je največje januarja, februarja, marca, oktobra, novembra in decembra.

»Število potovanj se v teh mesecih v povprečju poveča za 41 odstotkov v primerjavi s preostalimi meseci, prihodek pa v povprečju za 34 odstotkov,« so razkrili pri LPP, kjer jim torej slabo vreme poveča prihodek.

Kdo uravnava temperaturo?

Ko so temperature zunaj segale krepko pod ničlo, pa je bilo v avtobusih precej toplo. Temperaturo na starejših avtobusih uravnava voznik z vklopom grelnih naprav in prilagaja moč ter hitrost ventilacije. Na novejših, sodobnejših avtobusih pa se ogrevanje potniškega prostora v avtobusih nastavlja samodejno, tako da voznik nima neposrednega vpliva na gretje v potniškem prostoru. »Običajno je v takih avtobusih nastavljena temperatura med 20 in 22 stopinjami Celzija. Voznik pa lahko v tem primer uravnava le moč ventilacije,« pojasnjujejo pri LPP.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije