TEMATSKA NEDELJA

O ovalu, izviru in prastarem hrastu

Na tematski nedelji Notranjskega regijskega parka bo Mitja Fajdiga predstavil tudi skrivnost magičnih skal, ki so nekoč stale v Krajinskem parku Rakov Škocjan.
Fotografija: Mitja Fajdiga bo podrobneje predstavil Rakov Škocjan. Foto: Primož Hieng
Odpri galerijo
Mitja Fajdiga bo podrobneje predstavil Rakov Škocjan. Foto: Primož Hieng

Še v 50. letih prejšnjega stoletja je nasproti zdajšnjega hotela v Rakovem Škocjanu stal skalnati oval. Dokaz za to je črno-bela fotografija, ki jo je posnel naravoslovec, prof. dr. Pavel Kunaver (1889–1988). Na njej je sedem obodnih skal in dve v sredini, na katerih stojijo Kunaverjevi dijaki.

Skalnati oval in Kunaverjevi dijaki Foto: Pavel Kunaver
Skalnati oval in Kunaverjevi dijaki Foto: Pavel Kunaver
Član Turističnega društva Rakek Mitja Fajdiga se je že pred leti odločil raziskati vse o kamnitem ovalu, predvsem pa si po odkritju Kunaverjeve fotografije prizadeva, skupaj s TD Rakek, za obnovitev skalnatega ovala v naravni velikosti, kar bi območje Rakovega Škocjana vrnilo v stanje iz leta 1949, ko je bil razglašen za prvi slovenski krajinski park. Poleg tega je odkril še nekaj zanimivosti, na primer nepresahljivi izvir Prunkovec in prastari dvojni hrast.

O celotni naravovedski poti in zaokroženih spoznanjih o njenih postajah bo Mitja Fajdiga spregovoril na tematski nedelji Notranjskega regijskega parka, ko bo v nedeljo, 25. avgusta, na vrsti voden ogled vseh zanimivosti. Zbor udeležencev bo ob 9.30 pri hotelu v Rakovem Škocjanu. Samo za izziv: Mitja Fajdiga pravi, da zaradi ljudi, ki se ustavljajo v Rakovem Škocjanu, približno na kraju nekdanjega skalnatega kroga označuje točke močnejšega sevanja, ki so ga skale jačale kot nekakšne akupunkturne igle.


Skalnatega ovala žal ni več. Med gradnjo hotela med letoma 1960 in 1963 je bila cesta mimo hotela zravnana; prej je zavijala do stavbe nekdanje italijanske finančne straže in v blagem ovinku obšla kamniti oval. Z umikom ceste od gostišča je bil skalnati oval, žal, uničen. Spomin nanj je začel bledeti in skoraj zamrl. O ovalu je 1971. v reviji Proteus pisal le še prof. Kunaver, ki je med drugim pozval javnost, naj se vendar ugotovi njegov pravi namen. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije