KORONAVIRUS

Nujno: tako morate ravnati, če sumite, da ste okuženi

Število okužb v sosednjih državah narašča.
Fotografija: Koronavirus. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Koronavirus. FOTO: Getty Images, Istockphoto

Po srečanju predstavnikov ministrstva za zdravje z družinskimi zdravniki in župani na temo aktualnih informacij o koronavirusu je državna sekretarka Simona Repar Bornšek pojasnila, kako naj ravnajo Slovenci, če sumijo, da so okuženi z virusom sars-cov-2.
 

Več o koronavirusu preberite na povezavi.

 
Poudarila je, naj taka oseba najprej pokliče po telefonu – in ne odide tja osebno – svojega izbranega zdravnika. Če vaš zdravnik ne dela ali je ambulanta zaprta, pokliče dežurno ambulanto. Tam boste dobi nasvet o tem, ali je sum upravičen in ali bi bilo morda treba oddati bris. Zdravnik se o tem odloči sam, če pa je v dvomih, se lahko za pomoč obrne na lokalnega epidemiologa.

Zdravnik nato pacienta obvesti, ali je potreben bris, in če je potreben, ga bo napotil, kam mora oditi. Še prej zdravnik pokliče na eno izmed 55 vstopnih točk. Tam imajo izolirane prostore, kjer se ta bris vzame. Dogovorili so se, da je smiselno, da bris vzame zdravnik, ker bo pacienta tudi pogledal, in ne medicinska sestra. Število vstopnih točk bodo zožili na 16 zaradi večje racionalnosti.

Prvi primer bodo obravnavali v bolnišnici, je povedala Reparjeva in poudarila, da pri nas do zdaj še nimamo primera okužbe, narašča pa število prijav okužb v sosednjih državah.

Doslej je bilo v Sloveniji opravljenih 142 testiranj. Ko bomo imeli prvi primer, se bo število testiranj verjetno povečalo, je napovedala sekretarka. Jemanje brisov na domu pri nepokretnih osebah, ki jih obiskujejo patronažne sestre, za zdaj ni predvideno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije