PROMETNA SIGNALIZACIJA

Novi prometni znaki: veste, kaj sporoča ta znak in kje bi ga lahko videli (FOTO)

Ministrstvo za infrastrukturo je objavilo predlog besedila novega Pravilnika o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah.
Fotografija: FOTO: Olm26250 Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Olm26250 Getty Images/istockphoto

Ministrstvo za infrastrukturo je objavilo predlog besedila novega Pravilnika o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah. Nov pravilnik prinaša nekaj prenovljenih grafičnih prikazov ter uskladitev posameznih rešitev, o katerih bomo podrobneje pisali v prihodnje, je avtorjem facebook strani Infopot, ki med drugim obvešča o dogodkih na cestah, v oko padel zgornji prometni znak kot eden večjih novosti v pravilniku.

Veste, kaj pomeni?

Ta prometni znak prikazuje cesto oziroma prometni pas za osebna vozila z najmanj dvema osebama. S tem znakom bi na določenih cestah, kjer bi bil znak postavljen, zmanjšali število vozil z enim potnikom.

Novi znak z oznako 2451 – Cesta oziroma prometni pas za osebna vozila z najmanj dvema osebama. FOTO: Zaslonski Posnetek
Novi znak z oznako 2451 – Cesta oziroma prometni pas za osebna vozila z najmanj dvema osebama. FOTO: Zaslonski Posnetek

Kot pravijo na Infopotu, so podobni znaki po svetu že postavljeni in so po Evropi »standard«. Običajno se uporabljajo v središčih mest in tudi na nekaterih avtocestnih odsekih (obvoznicah) z več pasovi.

Kaj še prinaša pravilnik?

»Z novim pravilnikom pa se ukinja tudi 'počasni pas', saj pravila vožnje tako ali tako določajo, da se na avtocesti vedno vozimo po skrajnem desnem pasu, ki ni zaseden z vozili. To bo morda dejansko vodilo k boljši uporabi avtocestnih odsekov s tremi pasovi, kjer ob nedeljah tretji pas sameva (Vrhnika–Logatec npr.),« pojasnjujejo.

Izpostavljajo nekaj vidnejših sprememb pravilnika, ki si ga lahko podrobnejše preberete na tem naslovu:

• »Ukinitev počasnega pasu, saj pravila velevajo, da se moramo voziti po skrajnem desnem pasu, če ta ni zaseden z vozili.

• Postavljeni so temelji za spremembo pravil o preklicu hitrostnih omejitev. Te v Sloveniji veljajo z naslednjim križiščem, nov pravilnik predvideva jasno signalizacijo, ki bo preklicala hitrostno omejitev.

• Na kolesarskih stezah bo več talne in manj vertikalne signalizacije.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije