NEFORMALNO SREČANJE

Pahor sprejel Goloba in že napovedal, kdaj bomo dobili novo vlado

Golob se je že sestal tudi s Fajonovo, nova vlada naj bi se oblikovala že do junija.
Fotografija: Golob po volitvah prvič v predsedniški palači pri Pahorju. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Golob po volitvah prvič v predsedniški palači pri Pahorju. FOTO: Črt Piksi

Zmagovalec letošnjih državnozborskih volitev Robert Golob se je na neformalnem srečanju sestal s predsednikom države Borutom Pahorjem. Z današnjim dnem se je za Goloba tudi iztekla samoizolacija po okužbi s koronavirusom, zaradi katere je zadnji teden predvolilnega boja dogajanje spremljal na daljavo.

»Danes sem v skladu s tradicijo sprejel na neformalni govor zmagovalca volitev, predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba. Čestital sem mu za zmago in se priporočil za najino dobro sodelovanje. Z najverjetnejšim mandatarjem sva se pogovorila o postopkih pri oblikovanju vlade, o najinih vlogah in pristojnostih. Zagotovil sem mu polno sodelovanje, že v začetku meseca junija. želji, da bi vlado oblikoval čim prej,« je povedal Pahor. Sklic konstitutivne seje bo najverjetneje okoli 13. maja. Ko bodo oblikovane poslanske skupine, se bo z njimi posvetoval o predlogu za mandatarja, v dneh okoli 23. maja, če se bo DZ oblikoval brez zapletov. Golob ga je obvestil, da mu bo podal kar predlog s podpisi poslancev za njegovo izvolitev za mandatarja, kar predsedniku države omogoči, da predlog za predsednika vlade še isti dan naslovi na državni zbor. To bo postopek še pospešilo, saj ne bo potreben rok 30 dni za posvetovanje o kandidatu. Pahor je v svojih dveh mandatih sicer sprejel že šestega mandatarja.

Golob: Želimo si, da je vlada operativna že pred počitnicami

Golob se je zahvalil za podporo na volitvah in izrazil prepričanje, da bodo pričakovanja izpolnili. »Množična podpora je dokaz, da se zavedate prelomnega trenutka teh volitev, to nam bo v pomoč, da oblikujemo nov družbeni dogovor in podobo Slovenije za naslednje desetletje. Hvaležen sem Pahorju za razgovor in razumevanje tega, da si želimo formirati vlado s čim manj zapleti. Želimo si, da je vlada operativna pred počitnicami, da se pripravimo na morebiten izbruh covida, na energetsko draginjo, vsak teden nam bo v tem smislu zelo koristil. Glede na jasen rezultat, verjamem, da bomo lahko to hitro izpeljali. Do polovice junija bi tako lahko že imeli operativno vlado,« je povedal v živo takoj po volitvah.

Robert Golob. FOTO: Črt Piksi
Robert Golob. FOTO: Črt Piksi

Golob je povedal tudi, da se je na neformalnem srečanju že dobil s predsednico stranke SD Tanjo Fajon. »Ugotovila sva, da imava veliko skupnih točk, časovnica, ki sva si jo zadala, je izvedljiva. Ne ocenjujemo, da bi obstajalo razhajanje, da ne bi izpolnili cilja, da oblikujemo vlado do polovice junija. Obstaja dober odnos med strankama in obema predsednikoma. O kandidatih za ministre se ne bomo pogovarjali prek medijev, temveč si jih izmenjamo v neposredni komunikaciji.« 

Vrata odprta strokovnim, ne političnim kadrom

Na vprašanje, ali bo v vlado vključil tudi predstavnike strank LMŠ in SAB, ki sta sicer ostali pred parlamentarnim pragom, Golob dejal: »Najprej je treba doseči dogovor s koalicijskimi strankami, SD in Levico. Šele tedaj se bo odprl prostor. Ne bi izključeval ničesar, vprašanje, koliko prostora bo še na voljo. Ključno je, da bomo odpirali vrata strokovnim in ne političnim kadrom. Smo odprti za kandidate, s katerimi delimo enake vrednote in izpolnjuje strokovne kriterije, prav tako za člane civilne družbe.« Na podoben način je bil tudi sam član vlade Janeza Drnovška, četudi ni bil član stranke LDS.

image_alt
To so bodoči ministri vlade Roberta Goloba? Razkrivamo tudi nadomestne poslance

V zvezi s politiko do Hrvaške, kamor danes odhaja na obisk predsednik Pahor, je Golob dejal: »Potrdim lahko, da ne bomo delali kot sedanja vlada, ne bomo solirali, politika bo stvar širšega konsenza v DZ. Kakšna bo konkretno, je prezgodaj govoriti, arbitražni dogovor ostaja trdno sidro, od katerega ne nameravamo odstopati.«

Kdaj bo odstranil žico?

Goloba so spomnili tudi na obljubo, da bo takoj po volitvah odstranil žico ob južni meji. Kot je povedal, je postopek izbire izvajalca in javnih naročil zapleten in bo še nekaj časa trajal, da pa razmišljajo o različnih možnosti, kako bi izvedli odstranitev žice. Poudaril je tudi, da si bodo čez praznike vzeli čas za temeljit premislek, kako preoblikovati nekatera ministrstva.

Pahor je o zunanji politiko prejšnjih vlad dejal, da je doslej velikokrat šlo za vprašanje, ali bolj spadamo pod jedrno Evropo, v zadnji vladi pa je bilo nekaj več poudarka pri povezovanju z višegrajsko skupino. »Kar pa je prav tako v skladu z eno od strategij slovenske zunanje politike. Temu je treba dati razumevanje, četudi se tem nujno vsi ne strinjamo.«

O razpletu volitev je Pahor še dejal: »Rezultati so jasno pokazali, kakšno vlado so izvolili. Volivci so tudi želeli spremembo, veliko je pri tem prispevala tudi njihova želja, da bi izmenjava stališč potekala na vljudnejši, bolj strpen način. Ni težava v tem, da imamo različna stališča. Razumemo, da smo si različni, toda to lahko izpovemo svobodno, a spoštljivo in poskusimo iskati kompromise. Obojega je bilo premalo, želim si, da bi glede tega naredili korak naprej. Vlada bo kmalu potrjena. Čeprav bo vlada nosila odgovornost za vodenje vlade, ima tudi odgovornost da vodi državo, zato bo morala včasih tudi dobiti tudi razumevanje, če že ne podpore opozicije. Kompromisi niso znak šibkosti, temveč znak moči.«

Gibanje Svoboda je na nedeljskih državnozborskih volitvah po delnih neuradnih izidih dobilo 41 poslanskih mandatov, SD sedem in Levica pet.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije