ČRNA STATISTIKA

Nova smrtna žrtev v Sloveniji, dva bolnika se borita za življenje

Objavljeno 20. julij 2020 09.53 | Posodobljeno 20. julij 2020 15.47 | Piše: N. B.

V nedeljo je bilo opravljenih manj kot 400 testov.

Simbolična fotografija. FOTO: Voranc Vogel
V nedeljo je bilo v Sloveniji na novi koronavirus testiranih 371 ljudi, od tega je bilo sedem pozitivnih, poroča vlada. Bolnišnično zdravljenje potrebuje 19 oseb, tri pa so na intenzivni negi. Ena oseba je umrla.

Skupno število testiranj v Sloveniji do zdaj je tako doseglo 120.907, potrdili pa so 1.953 okužb. Umrlo je 113 bolnikov s covidom 19.image
Logarjeva v luči preprečevanja širjenja virusa posameznike poziva k vzdrževanju distance, razkuževanju rok, nošenju mask, higieni kašlja. Čas je za družino in ne za velike prireditve, je dodala. FOTO: Jure Eržen, Delo
Mateja Logar s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKC) je v današnji izjavi novinarjem povedala, da je zdravstveno stanje bolnikov s covidom 19, ki se zdravijo na oddelku v njihovi bolnišnici, relativno stabilno. Približno polovica jih potrebuje dodatek kisika. Dva bolnika, ki sta na intenzivni negi, sta starejša, intubirana in mehansko ventilirana. Pri njiju gre za hudo obliko okužbe in kritično stanje, je pojasnila.

UKC Ljubljana je sicer določen kot ena od bolnišnic z negovalnim oddelkom, kjer naj bi sprejeli bolnike iz domov za starejše oziroma socialnovarstvenih zavodov, dokler v teh ne vzpostavijo primernih razmer. Logarjeva je pojasnila, da so za zdaj na kliniko sprejeli bolnike iz Centra starejših Pristan v Vipavi. Približno tretjina se jih je že vrnila v Vipavo, pri nekaterih pa so se razvili klinični znaki okužbe in so ostali pri njih v bolnišnici.

V prihodnje naj bi bil po besedah Logarjeve negovalni oddelek v prostorih negovalne bolnišnice. Tu naj bi sprejeli predvsem oskrbovance socialnovarstvenih ustanov, ki nimajo kliničnih znakov okužbe in gre res samo za prehodno obdobje, ko v instituciji potrebujejo čas, da organizirajo ločene cone v primeru okužb. Zatem bi se, če ostanejo brez kliničnih znakov okužbe, vrnili v domače okolje.

Oddelek je v fazi preoblikovanja, vzpostavili naj bi ga med tednom, je pojasnila Logarjeva. Po njenih besedah je treba ločiti del, kjer bodo bolniki, ki potrebujejo neakutno obravnavo in bi lahko šli iz bolnišnice, a potrebujejo rehabilitacijo ali čakajo na nastanitev v neki drugi ustanovi. Treba je vzpostaviti razmere, da ne bo težav s prenosom virusa nanje.

Logarjeva je še poudarila, da želijo v UKC ohranjati vse preiskave in postopke, ki normalno potekajo, zato prosijo vse, ki imajo predvidene elektivne posege oziroma bodo v bolnišnico sprejeti zaradi operacije ali diagnostike, ki je potrebna v bolnišničnem okolju, naj 14 dni pred sprejemom ne odhajajo v tujino. V tem času naj se izogibajo večjih praznovanj oziroma združevanj, da se tako bistveno zmanjša tveganje za nastanek okužbe in njen vnos v bolnišnico, kar bi imelo zelo negativne posledice.

STA
Deli s prijatelji