BEGUNCI

Nov val beguncev, na meji tudi vojska

Narašča število migrantov, čez Kolpo tudi v smrt. Na balkanski poti čaka od 50.000 do 60.000 ljudi.
Fotografija: Mešane policijsko-vojaške patrulje bodo pomladi in poleti varovale južno mejo. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Mešane policijsko-vojaške patrulje bodo pomladi in poleti varovale južno mejo. FOTO: Jure Eržen

KOPER, NOVO MESTO – Migranti, ki nezakonito vstopajo v našo državo, so te dni politična tema v predvolilnih obračunih. Le vojska in policija svoje delo opravljata neosebno, zasebna stališča se morajo ukloniti profesionalnemu ravnanju; in zategadelj številke, ki jih policija predstavlja javnosti, govorijo svojo zgodbo.

V tem mesecu tako rekoč ne mine dan, da ne bi s PU Koper, Novo mesto, Maribor ali Murska Sobota poročali o nezakonitih prehodih državne meje; ki so se najbolj povečali v Beli krajini. Ob več kot 450 nezakonitih prehodih meje pa vodja oddelka za državno mejo z novomeške policijske uprave Anton Štubljar ugotavlja naslednje značilnosti: »Prevladujejo državljani Alžirije, Pakistana in Maroka, v večini primerov pa gre za mlajše moške.«

Petku je sledil vikend, v katerem so zaznali več kot sto Pakistancev, Alžircev, Maročanov, Iračanov, Tunizijcev, Kameruncev in tudi Sircev ter Jemencev. Včeraj je Anita Leskovec s koprske policijske uprave obvestila, da so v četrtek v Ilirski Bistrici zaznali kombi, v njem pa tri Srbe in pet Turkov, ki so mejo prestopili ilegalno; Srbi so bili vodniki.
Več prehodov državne meje na Belokranjskem pričakujejo tudi poleti. FOTO: PU Novo mesto
Več prehodov državne meje na Belokranjskem pričakujejo tudi poleti. FOTO: PU Novo mesto


V nedeljskem jutru so v Podgradu prijeli pet Sircev, štiri migrante ter Sirca z urejenim prebivališčem v Nemčiji, ki je bil vodnik. Slednji in trije srbski vodniki migrantov so se po odločitvi preiskovalnega sodnika znašli v priporu, saj so zagrešili kazniva dejanja – enako kot prej vodniki iz Hrvaške, s Kosova, iz Anglije, Indije in Pakistana. 

»Več v tiskani izdaji. Dobite jo v bližnji trafiki, v aplikaciji na pametnih telefonih in tablicah ali pa jo naročite v e-trafiki«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije