POHODNIK

Nori ambasador spet zbira kilometre in evre

Pero Brković v nordijskem slogu iz Murske Sobote do Zagorja.
Fotografija: Pero dvojnemu jubileju naproti.
Odpri galerijo
Pero dvojnemu jubileju naproti.

MURSKA SOBOTA, ZAGORJE OB SAVI – »Sveta ne bom rešil, en špuk v morje pa že bo!« je Pero Brković pokomentiral, preden je včeraj ob 9. uri iz Murske Sobote odrinil na šestdnevno dobrodelno pešačenje do Zagorja ob Savi.

Pred 11 leti se je Zasavec bosanskih korenin s svojimi 148 kilogrami (na 173 centimetrih) dotaknil dna. Zdravnik je prižgal znak za alarm in mu napovedal le še kaka tri leta tlake na tej ljubi zemljici, če ne bo začel – hoditi. Hišnik zagorskega Kulturnega centra Delavski dom in raznašalec Slovenskih novic je zdravnikov nasvet vzel zares: pograbil je pohodni palici in se podal na pot ozdravitve. Vsak dan je v nordijskem slogu prehodil med 10 in 30 kilometri (na 1 km naredi približno 990 korakov) in do danes, pravi, nabral približno 100.000 kilometrov, se mimogrede otresel vseh 17 tablet, ki jih je prej pogoltnil vsak dan, premagal sladkorno bolezen ter postal diabetični ambasador nacionalne akcije proti diabetesu Bodi odličnjak. V nordijski hoji je zmogel tudi 450-kilometrsko pot od rodnega Doboja v BiH do Zagorja in dobil vzdevek Nori ambasador, saj je na svojih ekstremnih pohodnih podvigih zbiral človekoljubno pomoč. Nazadnje je leta 2014 v sodelovanju z Rdečim križem Zagorje v Bosno odpeljal odpeljal 10 ton pomoči ljudem, ki so jih prizadele poplave.

Pero Brković opozorja na neenak položaj varovancev varstveno-delovnih centrov. Foto: Oste Bakal
Pero Brković opozorja na neenak položaj varovancev varstveno-delovnih centrov. Foto: Oste Bakal

Lani se je upokojil, letos pa za svojo 60-letnico in 10-letnico hoje spet sklenil odriniti na pot. Tudi tokrat bodo njegovi koraki dobrodelni, nekdanji boksar in radioamater bo namreč nabiral kilometre in evre za Varstveno-delovni center Zagorje ob Savi.

Za 60. rojstni dan

»Rad povežem lepo z dobrim in tokrat bi rad opozoril na izjemen pomen delovanja ne le zagorskega varstveno-delovnega centra, temveč tudi vseh v Sloveniji. Ko sem se pogovarjal s Špelo Režun, direktorico VDC Zagorje, in Hedviko Kovač, v. d. direktorice, sem izvedel, da center potrebuje rehabilitacijski pripomoček za razgibavanje motomed viva2, vendar zanj nima potrebnih 5000 evrov,« je razlagal Pero, ki se je odločil s svojimi koraki povezati Prekmurje in Zasavje. »V Prekmurju se od nekdaj dobro počutim, ljudje so prijazni in tam imam veliko prijateljev.« Od sina si je sposodil avtodom, ki ga bosta šofirala dva pomočnika, ženo Mileno, ki ga je po navadi spremljala na podvigih, pa bo tokrat pustil doma.

Prve metre so z njim simbolično premagali varovanci soboškega varstveno-delovnega centra. Foto: Oste Bakal
Prve metre so z njim simbolično premagali varovanci soboškega varstveno-delovnega centra. Foto: Oste Bakal

Na 220-kilometrski poti bo predvidoma obiskal šest varstveno-delovnih centrov in 20 občin; kjer se bo ustavil, bo svojim gostiteljem izročil vrečko zagorskih daril. Vesel bo vsakega spremljevalca, še bolj pa vsakega brezplačnega SMS na številko 1919 s ključno besedo VDC5, ki bo VDC Zagorje ob Savi prinesel pet evrov.

Po startu v Murski Soboti in etapnih postankih v Benediktu, Slivnici, Vojniku, Arji vasi in na Vranskem bo Pero v soboto, 31. marca, na svoj 60. rojstni dan, okoli poldneva prikorakal na cilj v Zagorju, kjer bo na Trboveljski cesti prerezal trak ob odprtju novih prostorov varstveno-delovnega centra.

»To bo simbolična zaokrožitev nekega obdobja, v katerem je hoja postala moj življenjski slog, potem ko se je začela kot do preživetja,« je sklenil nori ambasador. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije