PORAST PRIMEROV

Nijz: To je velika številka in obremenitev za Slovenijo

Ob zadnjih testiranjih so odkrili 43 novih primerov okužb s koronavirusom.
Fotografija: Epidemiologi so vse bolj obremenjeni. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Epidemiologi so vse bolj obremenjeni. FOTO: Getty Images, Istockphoto

Število okužb s koronavirusom v Sloveniji je znova naraslo, v sredo je bilo pozitivnih 43 testov. Tolikšno število smo v Sloveniji nazadnje zabeležili 3. aprila. Po podatkih sledilnika covid 19 je trenutno aktivno okuženih 313 ljudi.

Nuška Čakš Jager. FOTO: STA, posnetek zaslona
Nuška Čakš Jager. FOTO: STA, posnetek zaslona
O novem porastu okužb je na novinarski konferenci Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz) danes spregovorila Nuška Čakš Jager, namestnica predstavnika centra za nalezljive bolezni. »Novih 43 primerov je zelo velika številka za Slovenijo in obremenitev za zdravstveno in epidemiološko službo. Slovenija je s 14-dnevno incidenco že prek številke 15 na 100.000 prebivalcev, kar pomeni, da smo se spet povzpeli. Razpršenost po Sloveniji je precejšnja, največ primerov je v Ljubljani, ki krepko vodi po številu primerov. Epidemiološke preiskave še potekajo, a kažejo na to, da je uvoženih 14 primerov, v večini iz Hrvaške.« Kot je povedala, pa se še vedno ukvarjajo z veliko skupki primerov, ki večinoma prav tako izhajajo iz Hrvaške. Največ okužb so zabeležili v starostnih skupinah med 15 in 24 let ter 24 in 34 let. 

Celotna Evropa pod udarom

»Situacija v Evropi se slabša, porast beležijo v vseh državah, občutno se barva vsa Evropa, velik porast opažamo v Španiji, Franciji, Luksemburgu in tudi drugih državah, viden je porast iz dneva v dan,« je povedala Nuška Čakš Jager.

»Ostajamo pri prošnji, da se ljudje držijo priporočil, ki smo jih poudarjali v vsem tem času, in sodelujejo z epidemiološko službo, ko je treba pridobivati podatke, naj se poslužujejo aplikacije za iskanje kontaktov. To bi nam močno olajšalo delovni proces, ki je izjemno obremenjen, in tudi pomagalo zamejiti širjenje,« je še apelirala strokovnjakinja.

Kako jeseni?

Jeseni, ko se otroci vračajo v vrtce in šole, bo s prihodom gripe obremenitev za epidemiologe še toliko večja. Čakš Jagrova je zato opozorila, da bi bilo zato še toliko bolj smotrno cepljenje proti gripi.

Pred začetkom šole skrbi tudi velik delež okužb med srednješolci. »Težko je reči, ali so res oni tisti, ki so najbolj ogrožajoča skupina, saj ne vemo, kje so se zadrževali in kako so širili virus naprej. Do začetka šole je še 14 dni, v tem času se bo še pokazalo, kdo je okužen, in mislim, da je to dobra varovalka za začetek šole. Šele nato se bomo dogovarjali naprej, kateri scenarij najbolj ustreza tudi za srednje šole.«

Čakš Jagrova je tudi izpostavila, da je težko postaviti vzporednice s prvim valom okužb, na ukrepe ne moremo gledati le z epidemiološkega vidika: »Situacija je drugačna, težko je primerjati enako številko okužb prej in danes ali uvesti enake ukrepe. Gre za številne dejavnike, ki bodo pokazali, na kateri točki ukrepe zaostrovati.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije