ŽRTVE NESREČ

Nič mrtvih in nič hudo ranjenih

Tudi letos smo se tretjo novembrsko nedeljo spomnili žrtev prometnih nesreč. Vanja in Miklavž Kržan sta pred 40 leti v tragediji izgubila tri sinove.
Fotografija: Spomenik žrtvam prometnih nesreč stoji na ljubljanskih Novih Žalah FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Spomenik žrtvam prometnih nesreč stoji na ljubljanskih Novih Žalah FOTO: Leon Vidic

LJUBLJANA – Tretja novembrska nedelja je bila tudi letos že dvanajstič posvečena svetovnemu dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč. Ob tej priložnosti so se že dan prej na osrednji prireditvi v ljubljanski mestni hiši poleg predsednika Roberta Štabe zbrali še drugi člani Zavoda varna pot (ZVP), ki so slovesnost pripravili, pa tudi evropska komisarka za promet Violeta Bulc, notranji minister Boštjan Poklukar, državna sekretarka ministrstva za zdravje Pia Vračko ter predstavniki institucij, ki se trudijo za večjo varnost na cestah.
Moderatorji so zbirali osebne zaveze k podpori Vizije nič. FOTO: Robert Balen
Moderatorji so zbirali osebne zaveze k podpori Vizije nič. FOTO: Robert Balen

Na slovesnosti, kjer ni manjkal niti župan Zoran Janković, so se spomnili velike tragedije, ki sta jo pred 40 leti doživela Vanja in Miklavž Kržan, v njej sta izgubila tri sinove. ZVP je podelil priznanje Sekciji reševalcev v zdravstvu in Gasilski zvezi Slovenije, obojim za njihovo vsakodnevno požrtvovalno delo.

Že od jutra pa so pred mestno hišo vztrajali moderatorji ZVP in na stojnicah ozaveščali ljudi in jih izobraževali, zbirali so tudi podpise oziroma osebne zaveze k podpori Vizije nič. »Vizija nič je filozofija iskanja pozitivnih rešitev, s katerimi lahko omilimo tragične posledice prometnih nesreč.

Deluje na temeljnih področjih varne infrastrukture, varnih vozil, strokovnih in merljivih programov ozaveščanja in vzgoje, medsebojnih odnosih in zakonodaji ter varnem sistemskem okolju celovite družbe,« pojasnjujejo pobudniki projekta in dodajajo: »Vizija nič pomeni nič smrtnih žrtev in nič hudo telesno poškodovanih oseb zaradi prometnih nesreč v Sloveniji.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije