LOKALNE VOLITVE

Nekdanji obrambni minister kandidira za župana

Na županskem stolčku je prebil že štiri mandate.
Fotografija: Janko Veber. FOTO: Roman Šipić, Delo
Odpri galerijo
Janko Veber. FOTO: Roman Šipić, Delo

KOČEVJE – Predsednik zunajparlamentarne stranke Sloga in nekdanji minister za obrambo Janko Veber je danes najavil kandidaturo za župana Občine Kočevje. Osnove za programske točke je Veber, ki je na mestu kočevskega župana prebil že štiri mandate, združil pod geslom Mi smo z vami, so sporočili iz kočevskega občinskega odbora stranke. Veber se v osnovah petih programskih točk zavzema za učinkovito, prijazno in dostopno zdravstvo v Zdravstvenem domu Kočevje. Po njegovem mnenju je dolgo čakanje na prvi pregled pri specialistu nedopustno. Kot je navedel, bodo zagotovili hiter in brezplačen prvi pregled pri specialistu v Kočevju, enako kot velja za samoplačnike. Dostop do svojega zdravnika oziroma nadomestnega zdravnika pa mora biti vedno zagotovljen. Mladim bodo z ekipo omogočali zaposlitve in stanovanja ali komunalno opremljena zemljišča s plačilom najemnine 40 evrov na leto in gradbeni material v vrednosti 3000 evrov, je zapisal. Starejšim bodo zagotavljali oskrbo na domu in pomagali preurediti večnadstropne hiše, da jih bodo lahko oddajali mladim družinam.

Proti davku za nepremičnine

V Slogi nasprotujejo davku na nepremičnine, s katerim se bo financirala občina. Borili se bodo proti sprejetju zakona, ki bi uvedel davek na nepremičnine, ker bo po njihovem svarilu prizadel lastnike z majhnimi plačami in pokojninami. Mnogi bodo zato prisiljeni prodati svoj dom, za katerega so delali vse življenje. Davek so plačali že pri nakupu materiala, je opozoril Veber.
Prav tako si bodo prizadevali za ukinitev davčnih blagajn in uvedbo pavšalnega davka za društva, obrtnike, podjetnike in mala podjetja. Podjetniki se bodo tako ukvarjali s svojim delom in se razvijali brez strahu pred drastičnimi kaznimi. Občina Kočevje naj po njegovih besedah dobi status regionalne občine, na katero se prenesejo pristojnosti države. »Tako bomo sami gospodarili z gozdovi in kmetijskimi zemljišči,« je sklenil.

Veber je bil leta 1994 prvič izvoljen za župana Kočevja, nato pa še trikrat. Vse od leta 1996 je bil poslanec ZLSD oz. SD. Od februarja 2013 do avgusta 2014 je bil predsednik DZ. V vladi Mira Cerarja je bil minister za obrambo, vendar je bil s funkcije razrešen zaradi afere Telekom. Proti koncu leta 2017 je izstopil iz poslanske skupine SD in kmalu zatem iz stranke, spomladi letos pa je ustanovil stranko Sloga, ki pa se na predčasnih državnozborskih volitvah ni uvrstila v DZ.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije