PRVIČ POROČENA PRED 70 LETI

Nekateri se ne poročijo niti enkrat, onadva sta se že četrtič

Domači so nasprotovali poroki, toda Jožefa in Mirko sta verjela v ljubezen. Pred dnevi sta praznovala platinasti jubilej.
Fotografija: Za njima je dolga skupna pot. FOTO: Ludvik Kramberger
Odpri galerijo
Za njima je dolga skupna pot. FOTO: Ludvik Kramberger

Zavidljivih zakonskih jubilejev pri nas ne manjka, a le redki lahko proslavijo platinastega, 70-letnico poroke. Med srečneži sta tudi Jožefa Žemljič in Mirko Gumilar, ki sta si pred davnimi časi v cerkvi Marijinega rojstva na Tišini obljubila večno zvestobo, v dobrem in slabem.

Staršev ni poznala

Nikoli jima ni bilo postlano z rožicami, oba sta odraščala v pomanjkanju, pa tudi njuna prva skupna leta so bila zahtevna. Mirko se je rodil leta 1930 kot najmlajši, peti otrok na srednje veliki kmetiji na Spodnjih Petanjcih; Jožefa, rojena 1927., doma ji še vedno pravijo Pepika, pa je odraščala brez očeta in tudi matere.

Oče je odšel s trebuhom za kruhom v Argentino, še preden je ona prijokala na svet in ga ni nikoli spoznala, mati pa mu je sledila, ko je bilo njej vsega 15 mesecev. Ostala je pri babici in dedku, staršev tako nikoli ni zares spoznala. Mama je po štirih letih na tujem zbolela in umrla, oče pa si je z zdomko iz Nemčavcev pri Murski Soboti ustvaril novo družino.

Na zlati poroki leta 2003 FOTO: Ludvik Kramberger
Na zlati poroki leta 2003 FOTO: Ludvik Kramberger

Odraščala v veliki revščini

Jožefa je odraščala v veliki revščini na zelo majhni kmetiji pri materinih starših in je zelo mlada okusila veliko grenkobe. Čez lužo ima še polsestro in polbrata, s katerima ohranja stike, starejši polbrat je že pokojen. Pred desetletji je s trojico navezala stike, polbrata sta jo celo obiskala na Petanjcih.

Močnih čustev ob srečanju ne more opisati, pove ob jubileju, ki ga morda tudi ne bi bilo, če bi zaljubljenca upoštevala starše oziroma stare starše, ki so nasprotovali njuni poroki. Štiri leta sta živela kot podnajemnika na eni od petanjskih domačij, s skupnimi prihranki sta nato kupila parcelo in začela graditi hišo. Sad njune velike ljubezni je bila hči Marjeta, ki sta jo povila leta 1948, pet let pozneje se jim je pridružil še Slavko.

Vsi svojci so jima nazdravili. FOTO: Ludvik Kramberger
Vsi svojci so jima nazdravili. FOTO: Ludvik Kramberger

Vesela vnukov in pravnukov

Mirko se je že pri 15 letih zaposlil v polnilnici slatine v Radencih, Jožefa pa je v istem podjetju leta 1982 dočakala upokojitev. Mirko je nekaj časa delal tudi v Mariboru, najdlje, 23 let, pa je bil poklicni voznik tovornjakov pri podjetju Avtoradgona. Upokojil se je 1986. Hči se je poročila v Veržej, sin v Boračevo, kjer sta si ustvarila družino. Platinasta jubilanta sta nadvse vesela vnukinj Ksenije, Anite in Slavke ter vnuka Daria, pravnukov in pravnukinj Tilna, Gašperja, Julije, Valentine in Luke Valentina.

Kljub številnim obveznostim sta slavljenca našla tudi prosti čas zase. Mirko je gasilec, obenem pa ljubitelj konjskih dirk, kjer je bil zelo uspešen tudi njegov zet. Jožefa je rada prepevala v pevskih zborih, zelo spretna je tudi pri ročnih delih, zlasti pri gobelinih. Dolgo sta skrbela za zelenjavni in cvetlični vrt. Mirko je sicer še pred tremi leti sam vozil avtomobil, kot se rad spominja, je samo za potrebe službe opravil poltretji milijon kilometrov, obiskal je vse konce in kraje nekdanje skupne države.

Slavljenca sta praznovala z najdražjimi. FOTO: Ludvik Kramberger
Slavljenca sta praznovala z najdražjimi. FOTO: Ludvik Kramberger

Protikoronski ukrepi preprečili praznovanje

Zadnja leta sta stanovalca Doma starejših Elizabeta pri sv. Juriju na Goričkem, kjer si delita sobo. Osebje zanju odlično skrbi, pohvalita, nedavno pa sta tako že četrtič potrdila zakonsko zvezo. Pred 70 leti ju je na skupno pot v tišinski cerkvi pospremil tamkajšnji župnik Franc Gregor, ki je bil, zanimivo, tudi na njuni drugi, zlati poroki 2003., ki jo je potrdil Ivan Kranjec.

Sin Slavko je bil tudi tokrat očetova priča. FOTO: Ludvik Kramberger
Sin Slavko je bil tudi tokrat očetova priča. FOTO: Ludvik Kramberger

Tretjo, 2013., je v isti cerkvi opravil zdaj že pokojni Boštjan Čeh, 65-letnice pa zaradi protikoronskih ukrepov nista praznovala. Platinasto, ki ji pravimo tudi blagoslovljena ali milostna poroka, je opravil Jože Vinković iz župnije Pertoča. Priči sta bila vnukinja Ksenija, ki je zamenjala mamo Marjeto, od letošnje pomladi žal pokojno, in sin Slavko. 

Slavljenkin polbrat Oracio iz Argentine ju je obiskal leta 2015. FOTO: Ludvik Kramberger
Slavljenkin polbrat Oracio iz Argentine ju je obiskal leta 2015. FOTO: Ludvik Kramberger

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije