OKUŽBE PO SLOVENIJI

Ne boste verjeli, katere slovenske občine so brez korone (FOTO)

Večina jih leži tik ob meji.
Fotografija: V 18 slovenskih občinah ni potrjene še nobene okužbe. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
V 18 slovenskih občinah ni potrjene še nobene okužbe. FOTO: Leon Vidic, Delo

Dobrega pol leta je minilo od prve potrjene okužbe s koronavirusom v Sloveniji. Medtem ko je zemljevid Slovenije že skoraj v celoti obarvan rdeče, pa v kar 18 slovenskih občinah vse od marca do danes niso potrdili niti enega primera okužbe.

V Sloveniji so do včeraj potrdili 3.749 okužb, a v 18 občinah od skupaj 212 niso potrdili niti enega primera. Tako imenovane varne občine so predvsem tiste, ki ležijo tik ob meji, kar so nekateri že ugotovili na twitterju. Pet jih leži ob hrvaški meji, štiri ob avstrijski, dve ob italijanski in sedem v notranjosti države.

Belo so obarvane občine, v katerih do zdaj niso zabeležili niti enega potrdjenega primera okužbe s koronavirusom. FOTO: zaslonski posnetek
Belo so obarvane občine, v katerih do zdaj niso zabeležili niti enega potrdjenega primera okužbe s koronavirusom. FOTO: zaslonski posnetek


Iz podatkov Nijz, ki jih obdeluje spletna stran sledilnika covida 19, je razvidno, da do zdaj niso niti enega primera okužbe potrdili v občinah Jezersko, Solčava, Luče, Gornji Grad, Apače, Sv. Jurij v Slovenskih goricah, Rogašovci, Hodoš, Sv. Andraž v Slovenskih goricah, Juršinci, Središče ob Dravi, Kostel, Osilnica, Loški Potok, Divača, Komen, Brda, Bohinj.

Zdi se, da zemljevid občin v naslednjih dnevih in tednih očem ne bo več prijazen in da bodo občine iz dneva v dan vse bolj rdeče, na kar je opozoril že direktor Nijz Milan Krek. Kot je dejal za TV Slovenija, lahko v prihodnjih dneh pričakujemo tudi do 165 okužb na dan in da smo »že med rdečimi državami«, saj smo presegli 40 okužb na 100.000 prebivalcev v 14 dneh. A treba je poudariti, da je okuženih več, kot je uradno potrjenih okužb, saj se ne testira vseh potencialno okuženih, poleg tega pa ima del okuženih blage znake ali pa so brez njih, zato niti ne obiščejo zdravnika.

Če primerjamo število potrjenih okužb s številom prebivalcev, pa je še vedno na prvem mestu Šmarje pri Jelšah. Preračunano na 100 tisoč prebivalcev so v pol leta v tej občini imeli kar 1.810 okuženih. V Ljubljani so do zdaj našteli 685 okužb oziroma 233 okužb na 100 tisoč prebivalcev, kažejo podatki Nijz. 

V soboto so nove okužbe potrdili v kar 36 občinah, v nedeljo v 24, od tega jih je bilo pričakovano največ v Mariboru in Ljubljani.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije