SLAVNOSTNA SEJA

Nataša Pirc Musar zaprisegla kot nova predsednica, proti njej ovadba (FOTO)

Prva predsednica v zgodovini države bo petletni mandat nastopila v petek, ko bo prevzela posle od svojega predhodnika Boruta Pahorja.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik

Nataša Pirc Musar, ki je bila v drugem krogu predsedniških volitev 13. novembra izvoljena za predsednico republike, je na današnji slavnostni seji DZ zaprisegla kot predsednica republike. Prva predsednica v zgodovini države bo petletni mandat nastopila v petek, ko bo prevzela posle od svojega predhodnika Boruta Pahorja.

FOTO: Jože Suhadolnik
FOTO: Jože Suhadolnik

Nekdanja novinarka, informacijska pooblaščenka, zadnja leta pa odvetnica ...

Na slavnostni seji DZ ob dnevu samostojnosti in enotnosti je nova predsednica države zaprisegla, da bo spoštovala ustavni red, da bo ravnala po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi delovala za blaginjo Slovenije.

image_alt
Kaj bo po 23. decembru delal Borut Pahor? Imamo odgovor

image_alt
Končno razkrito, kdo bodo najožji sodelavci Nataše Pirc Musar

Pirc Musarjevo so volivci izvolili za predsednico republike na letošnjih predsedniških volitvah. Po oktobrskem glasovanju se je s 26,88-odstotno podporo prebila v drugi krog kot drugouvrščena, za protikandidatom Anžetom Logarjem, ki je dobil 33,95 odstotka glasov. Nato pa je v novembrskem drugem krogu slavila s 53,89-odstotno podporo ob 53,6-odstotni volilni udeležbi.

Nekdanja novinarka, informacijska pooblaščenka, zadnja leta pa odvetnica, je tako postala prva predsednica samostojne Slovenije za moškimi predhodniki - Milanom Kučanom, Janezom Drnovškom, Danilom Türkom in Borutom Pahorjem.

FOTO: Jože Suhadolnik
FOTO: Jože Suhadolnik

Pahor se poslavlja

S prihodom nove predsednice se z mesta predsednika republike torej poslavlja Pahor, s katerim si bosta posle v predsedniški palači predala v petek, ko Pahorju tudi uradno poteče drugi petletni mandat na čelu države.

FOTO: Jože Suhadolnik
FOTO: Jože Suhadolnik

Nova predsednica je sicer ta teden že predstavila svojo ekipo. Generalni sekretar urada predsednice bo sedanji namestnik generalnega sekretarja in svetovalec predsednika Uroš Krek, vodja kabineta pa odvetnica Ula Tomaduz.

FOTO: Jože Suhadolnik
FOTO: Jože Suhadolnik

FOTO: Jože Suhadolnik
FOTO: Jože Suhadolnik

Med njenimi svetovalci pa bodo profesor mednarodnih odnosov Zlatko Šabič, diplomatka Miriam Možgan, veleposlanica in diplomatka Eva Tomič, Nataša Dolenc z ministrstva za obrambo, Breda Bunič, ki je zastopala Slovenijo v generalnem sekretariatu Nata v Bruslju, nekdanji nepoklicni izolski podžupan Aleksej Skok.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije