LESNA INDUSTRIJA

Nasprotujejo izgradnji največje žage v Sloveniji

Graditev ob vladni podpori načrtuje škotsko podjetje BSW.
Fotografija: FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
FOTO: Igor Mali

LJUBLJANA – V združenje Sloles tako kot v OZS in Združenju lesne in pohištvene industrije pri GZS so proti izgradnji največje žage v Sloveniji. V Slolesu – ta po lastnih navedbah združuje podjetja, ki skupaj pokrivajo nad 66 odstotkov celotne proizvodnje žaganega lesa v Sloveniji – poudarjajo, da politika s tujim investitorjem gradi za slovenske razmere megalomanski obrat za razrez iglavcev, za kar je sicer trenutno v Sloveniji dovolj zmogljivosti.

Po njihovem mnenju v Sloveniji potrebujemo pomoč domačim investicijam v posodabljanje obstoječih obratov, predvsem pa pomoč domačim investicijam v nove obrate za dodelavo rezanega lesa iglavcev in v obrate za predelavo listavcev. Prav t–ako menijo, da imamo v Sloveniji dovolj lastnega znanja, nimamo pa ustrezne podpore in spodbud.

Načrtovana 40-milijonska škotska investicija – gre za žago, ki jo bo družba BSW začela graditi predvidoma septembra – bo po navedbah Slolesa predelovala tisto vrsto gozdnih lesnih sortimentov, ki jih v Sloveniji že zdaj primanjkuje.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije