IZJEMEN USPEH

Naše letalo zmagalo na ameriškem nebu

Izjemni uspeh študentov ljubljanske fakultete za strojništvo v ZDA. Z daljinsko vodenim brezpilotnim letalom premagali elitne univerze.
Fotografija: Odvrglo je 18 bomb.
Odpri galerijo
Odvrglo je 18 bomb.

LJUBLJANA – Ekipa 17 študentov ljubljanske fakultete za strojništvo je na tekmovanju Design/Build/Fly (DBF) v Združenih državah Amerike prepričljivo zmagala v letenju daljinsko vodenega brezpilotnega letala. Uspelo jim je načrtovati in zgraditi izjemno hitro lahko kompozitno letalo, ki dosega hitrosti nad 100 km/h in je zmožno leteti več kot 10 minut na tekmovalni hitrosti.
Odvrglo je 18 bomb.
Odvrglo je 18 bomb.

Študentje ljubljanske strojne fakultete so na tekmovanju zmagali med 100 univerzami in uspelo jim je prehiteti priznane univerze, kot so MIT, Stanford University, University of Southern California, Georgia Institute of Technology, University of Hong Kong, Virginia Tech in druge.
Uspelo jim je z brezpilotnim letalom.
Uspelo jim je z brezpilotnim letalom.

Kako se je začelo to tekmovanje? »Ameriški inštitut za aeronavtiko in astronavtiko (AIAA) vsako leto razpiše študentski natečaj za načrtovanje in gradnjo vodenega brezpilotnega letala,« so povedali po vrnitvi iz ZDA. Tekmovanje je letos potekalo od 11. do 14. aprila v mestu Tucson v Arizoni, kamor je odpotovala tudi ekipa študentov Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani pod mentorstvom doc. dr. Viktorja Šajna.
Letalo dosega hitrosti nad 100 km/h.
Letalo dosega hitrosti nad 100 km/h.

Več kot šest mesecev so se pripravljali na ta dogodek, zanj pa so morali glede na navodila izdelati model letala z radarjem, ki mora vzleteti z letalonosilke. Navodila so poleg omejitev dimenzij zahtevala zložljivo krilo, ki se avtomatsko razpre, ter možnost vrtenja radarja in spuščanja bomb. Narediti so morali letalo, ki bo nosilo čim več bomb in ki bo hkrati izjemno hitro, ki bo vzletelo z rampe dolžine tri metre in imelo hitro pripravo na vzlet.
Zmagovalna ekipa s svojim letalom Fotografije: Facebook
Zmagovalna ekipa s svojim letalom Fotografije: Facebook

Ekipa, ki jo je vodil študent strojništva Timotej Hofbauer, se je s pomočjo najpomembnejših sponzorjev Pipistrel, Akrapovič in Zavod 404 odločila zgraditi letalo v kompletu iz kompozitov.
Zložljivo krilo se avtomatsko razpre.
Zložljivo krilo se avtomatsko razpre.

»Letalo smo gradili več kot pol leta in vanj vložili več kot 2000 ur dela. Uspelo nam je zgraditi izjemno hitro lahko kompozitno letalo, ki dosega hitrosti prek 100 km/h in je zmožno leteti več kot 10 minut na tekmovalni hitrosti. Letalo, pripravljeno na letenje, tehta približno devet kilogramov, od tega kar 35 odstotkov teže predstavljajo le baterije. Nosi lahko 18 bomb, čez krila pa meri 2,5 metra,« je tehnične elemente in posebnosti letala predstavil Hofbauer, ki ga je tudi krmilil.

Tekmovanje, ki je potekalo že skoraj v puščavi, je bilo sestavljeno iz treh misij v zraku in misije na tleh. Pri slednji so bili izjemno hitri zaradi sistema razpiranja kril, ki deluje po principu torzijske vzmeti. Prva naloga v zraku je potrdila, da je letalo zmožno odpeljati tri kroge. Pri drugi nalogi so prehiteli vse univerze, saj so zaradi izjemno dobre površine letala vse tri kroge z nameščenim radarjem odvozili v 1,29 minute. Tretja pa je prinesla največ točk.


»Tukaj smo tudi naredili največjo razliko. Uspešno smo v 10 minutah odleteli rekordnih 18 krogov in spustili 18 bomb, kar je kar štiri kroge več kot drugouvrščena ekipa. S tem smo postali absolutni zmagovalci,« je še povedal Hofbauer in dodal, da je takšna prednost pred drugimi univerzami presenetila tudi njih. »Vsi smo bili zelo presenečeni, kakšno razliko smo ustvarili v primerjavi z drugimi fakultetami.«

Odličnega rezultata se je izjemno razveselil tudi dekan fakultete za strojništvo prof. dr. Mitjan Kalin: »Uspeh ekipe je rezultat znanja, prizadevnosti in trdega dela. Zelo vesel in ponosen sem, da študentom uspe na tak način pokazati, da so kljub verjetno slabšim materialnim možnostim, kot jih imajo na večjih univerzah, sposobni poseči v sam vrh. Na fakulteti se jim trudimo ponuditi vse.«


Ekipa je bila letos postavljena pred največji izziv doslej, saj so gradili letalo, ki je zelo veliko v primerjavi s prejšnjim modelom. Poleg tega so bili izdelani zelo veliki kalupi, prostorsko stisko pa so rešili s pomočjo delavnice Zavoda 404. Kljub vsem izzivom so v šestih mesecih dokončali dva prototipa in končno letalo brez večjih težav, na tekmovanju pa so znanje in dobro pripravljenost le še potrdili. V ekipi se trudijo vsako leto izboljšati tehnologijo izdelave, zato so jim v veliko pomoč omenjeni sponzorji in drugi nenašteti, ki se jim za priložnost in pomoč zahvaljujejo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije