Najboljši salamarji lovijo harmonijo (FOTO)

Pomerilo se je 49 salamark in salamarjev. Druščina izmenjevala izkušnje pozno v noč.
Fotografija: Martin Meglič in ekipa so se izkazali. FOTO: Drago Perko
Odpri galerijo
Martin Meglič in ekipa so se izkazali. FOTO: Drago Perko

Minulo soboto se je začelo! Na sporedu je bila prva od 17 salamijad, na katerih bodo številni pokazali, kako jim je uspelo narediti salame. Prvič so se zbrali na Dolenjskem v Gostilni Meglič, ta je gostila že 20. salamijado zapored. Lastnik in šef Martin Meglič je ponosen na to. »Še zdaj se spomnim, kako me je Karl Rožman iz Brežic prepričal, naj to pripravim. Takrat sem bil še mlad in poln energije, pripravljal pa sem martinovanje in še sekanje pirhov,« pove gostitelj o tem, kako se je začelo. Leta 2001 je bilo 28 salam, letos 49. »Število 50 je v resnici najprimernejše. Da lahko komisija opravi svoje delo,« nadaljuje in razkrije, da so v komisiji sedeli Dušan Puš, Milan Vrščaj, Braco Miroševič, Peter Štefanič, Tomo Zorc in Rudi Ivančič. Zbrali so se v petek, 6. marca, in vse skrbno pregledali. Salame so prišle iz Šentvida pri Stični, Novega mesta, Mirne Peči, Šentruperta, Mirne, Mokronoga, Trebelnega, Sevnice, Tržišča, Kostanjevice, Dobrniča, Škocjana, Šmarjeških Toplic. Eno pa so poslali po pošti iz Hrastnika.


Tole so najboljše salame s salamijade v Trebnjem. FOTO: Drago Perko
Tole so najboljše salame s salamijade v Trebnjem. FOTO: Drago Perko
»Glavni je okus, ta prinese največ točk, potem je komisija pozorna še na vonj, zunanji videz in strukturo. Če dodaš preveč začimb ali morda divjačino, je takoj slabše ocenjeno. Iščemo pravo domačo kmečko salamo, ki vsebuje svinjino, govedino in slanino, dodani so še sol, poper in česen. Vse drugo so dodatki. Bistveno pa je, da ujameš harmonijo,« z obilo občutka pove Martin, ki tudi sam izdeluje salame. Navdušil ga je oče, ki je bil mesar. Potem so leta 1978 odprli gostilno, sprva so ponujali klobase, salame in pečenko, danes še veliko drugega. Martin je vesel, ker mu pri salamah že pomaga sin, in upa, da bo tudi tretja generacija Megličevih tako aktivna.

Kaj je ugotovila komisija? Da je najboljšo salamo izdelal Silvo Vide iz Šentjerneja, na stopničkah sta mu družbo delala Andrej Luštek iz Novega mesta in Janez Lenart iz Škocjana. Med najboljšimi je bila tudi Sonja Udovč, ki se je zavihtela najvišje med salamarkami. »Salame izdelujeva z možem od leta 2001, na takih dogodkih je v prvem planu druženje, ob tem pa se še kaj zanimivega in koristnega izve,« nam je povedala Darja Lenart, ena od salamark.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije