Nagrajujemo zmagovite pirhe Slovenskih novic! (FOTO)

Znani nagrajenci 24. natečaja našega in vašega časopisa. Pri ustvarjanju vas je najbolj navdušila sodobna kategorija.
Fotografija: Najlepši v sodobni kategoriji: pisanka drugouvrščenega Rudija Javornika, v sredini zmagovalni pirhi Jože Jamšek, desno pisanka Marje Pavlin
Odpri galerijo
Najlepši v sodobni kategoriji: pisanka drugouvrščenega Rudija Javornika, v sredini zmagovalni pirhi Jože Jamšek, desno pisanka Marje Pavlin

V sredo je strokovna komisija pod vodstvom etnologa dr. Janeza Bogataja ocenila prispele pisanke, ki ste jih, spoštovani bralke in bralci, poslali na tradicionalni 24. natečaj Naj pirhi Slovenskih novic.

Kljub epidemiji, ko zapustimo dom le zaradi najnujnejših opravkov in ko, resnici na ljubo, vzdušje kljub sončnim dnem ni nič kaj spomladansko, vas je na natečaju sodelovalo več kot 70 ustvarjalcev in domačih umetnikov iz vse Slovenije. V uredništvo ste poslali več kot 200 pirhov, v vseh treh kategorijah. Najbolj zastopana je bila sodobna kategorija, ki je ustvarjanju puščala proste roke. Prejeli smo nekaj izjemnih velikonočnih umetnin. Od pisanke, okrašene s svetlečimi kamenčki, do filigransko natančne izdelave risbe in pisanke, okrašene z rebusom.

Pisanka s polžjimi hišicami

Kljub vsemu se je bilo treba na koncu odločiti in odločitev je padla, da si prvo nagrado v sodobni kategoriji zasluži Joža Jamšek iz Renk, ki je tako že drugič zmagala na natečaju. Leta 2015 je prejela nagrado za poslikavo pisank z metulji. Tokrat se je krašenja lotila drugače, na samosvoj, izviren način. Jamškova je močno navezana na svoj domači kraj Renke ob Savi.
»Že lani sem razmišljala, da bi pisanko ustvarila iz materialov iz našega okolja.« Pogosto se sprehaja za Savo in nabrala je stare polžje hišice. »Stare so in sprane, zato so bele.« Za osnovo je po jajcu potrosila obarvan kremenčev pesek. Pri enem pirhu je uporabila koruzni zdrob.

Na obarvane hrapave površine je nato nalepila polžje hišice, zraven pa kaligrafsko spretno zapisala še star slovenski rek: »Na koncu bo vse dobro. Tako, malo za dobro voljo v teh čudnih časih.«
Drugo najlepšo pisanko v sodobni kategoriji je izdelal Rudi Javornik iz Kumna, ki se je lotil pirha s filigransko natančnostjo, saj je svoje abstraktne risbe ustvaril z navrtanjem miniaturnih luknjic v lupino gosjega jajca. Tretji najlepši sodobni pirh je prišel izpod rok Marje Pavlin iz Pavlovič.

Kulturna kategorija: v ospredju zmagovalne pisanke Klare Cerar, levo pirhi Nataše Tozon in desno tretjeuvrščene Marije Trdič
Kulturna kategorija: v ospredju zmagovalne pisanke Klare Cerar, levo pirhi Nataše Tozon in desno tretjeuvrščene Marije Trdič

V tradicionalni kulturni kategoriji je zmagala Klara Cerar iz Domžal, po poklicu grafična oblikovalka, ki se ukvarja z oblikovanjem in krašenjem lesa, izdelki za dom, nakitom ... »Prvo pisanko sem ustvarila že leta 2013, potem so mi bile vsako leto izziv.« Letos jih je okrasila na tradicionalni način. Račja in kokošja jajca je najprej okopala v čebulni kopeli, nato pa cvetlične motive spraskala, zdrsala z olfa nožem. Na dveh je ustvarila hobotnico in jelenčka. Komisijo sta prepričali zlasti izjemna kakovost izdelave in natančnost risbe. Drugo najlepšo v kulturni kategoriji je ustvarila Nataša Tozon, naša stara znanka na natečajih, ki se je poigrala s čipkami, tretjo pa Marija Trdič iz Adlešičev.

Pisanka kot šolska tabla

Močno so nas presenetili najmlajši v otroški kategoriji. Petletna Tisa Mazi Petrič nam je poslala svoj pirh in zraven pripisala: »Moji pirhi so kot šolska tabla, na katero rišeš s kredo.« Mala umetnica jih je poslikala in si prislužila tretje mesto v otroški kategoriji. Drugega najlepšega je ustvaril Rok Tozon Miketič iz Ljubljane.

Najlepše pisanke v otroški kategoriji pa so ustvarile šolarke iz Črnomlja, Ines Veselič, Lana Bubnjič, Patricija Župančič in Živa Šikonja iz OŠ Mirana Jarca. S pomočjo mentorice so ustvarjale v tradicionalni belokranjski maniri.
Na 24. natečaju Naj pirhi Slovenskih novic je sodelovala tudi skupina kandidatk za miss Slovenije 2020, ki so ustvarile nekaj zares izjemnih umetnin.

Najlepši v otroški kategoriji: levo pirhi Roka Tozona Miketiča, v sredini zmagovalne pisanke šolark OŠ Mirana Jarca iz Črnomlja, desno zgoraj pisanke petletne Tise Mazi Petrič
Najlepši v otroški kategoriji: levo pirhi Roka Tozona Miketiča, v sredini zmagovalne pisanke šolark OŠ Mirana Jarca iz Črnomlja, desno zgoraj pisanke petletne Tise Mazi Petrič

Po mnenju komisije je najlepšo ustvarila Patricija Zorko, ki je, kot pravi, jajca najprej izpraznila in dobro očistila, jih obesila na vrvico, nato pa s pištolo za prašno barvanje nanesla barvo in jih v peči zapekla. Suha je znova obarvala s perla barvo, da so dobili sijaj. Šele nato jih je okrasila z motivi v olivnih barvah. Inovativno, ni kaj.

Med sodelujočimi misicami je najlepše ustvarila Patricija Zorko.
Med sodelujočimi misicami je najlepše ustvarila Patricija Zorko.

Povejmo, da zmagovalci vseh kategorij prejmejo zlato pisanko Zlatarstva Mandić iz Murske Sobote, drugo- in tretjeuvrščeni pa darilni bon Zlatarstva Mandić. Vsi ustvarjalci najboljših pisank prejmejo še vrednosti bon podjetja Mercator.
Spoštovani bralci, letošnji velikonočni natečaj Naj pirhi Slovenskih novic zaradi prepovedi druženja morda ni bil tako slavnosten in živahen kot prejšnja leta, a ni bil nič manj ustvarjalen, kar ste dokazali s svojimi vrhunskimi pisankami. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije