TRGATEV

Na štefanovo so trgali grozdje

Vinski vitez in podjetnik Štefan Pavlinjek že 16. pripravil trgatev na svoj god. Stisnili 250 litrov mošta.
Fotografija: Prof. dr. Mitja Slavinec je poskrbel za zdravje vseh, tudi tašče Irene.
Odpri galerijo
Prof. dr. Mitja Slavinec je poskrbel za zdravje vseh, tudi tašče Irene.

Na štefanovo in hkrati dan samostojnosti in enotnosti je v Polani potekala že 16. Štefanova trgatev. Tej ne more nič do živega, čeprav je v zadnjih letih v vinorodnih okoliših Slovenskih goric, Haloz, Prlekije in Prekmurja zaradi vremenskih razmer vedno manj predikatnih, poznih in ledenih trgatev (Miklavževa, Lucijina, božična, silvestrska, novoletna, trgatev Treh kraljev, Antonova, Prešernova, svečnična).

Podjetnik Štefan Pavlinjek, tudi vinski vitez in konzul Pomurskega omizja Slovenskega reda vinskih vitezov, jo je pripravil na dvorišču znane gostilne Lovenjak. Ob njej raste več kot 150 let stara trta francoskega izvora gamay, ki daje lepo senco celotnemu vrtu. Letošnja trgatev v toplem, kar jesenskem vremenu se je, kot vedno, začela v t. i. Mitjevi lekarni, kjer je izredni prof. dr. Mitja Slavinec, zet Štefana Pavlinjeka, sicer dekan Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, vsakemu obiskovalcu ponudil eno izmed približno 20 žganih zdravil, bodisi proti zgagi bodisi zaspanosti, glavobolu.

Pritekel je sladki mošt.
Pritekel je sladki mošt.

Zbralo se je veliko trgačev od blizu in daleč, med njimi visoki predstavniki Veleposlaništva Severne Makedonije v Sloveniji, minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo Aleksander Jevšek, soboški župan Damjan Anželj, rektor Univerze Alma mater dr. Ludvik Toplak in številni vinski vitezi. Med darili, ki jih je za god prejel slavljenec Štefan Pavlinjek, je bila tudi fotografija izpred nekaj dni, ko je ob Blatnem jezeru na Madžarskem postal častni član tamkajšnjih vitezov.

Iz grozdja so stisnili okoli 250 litrov sladkega gamaja, ki je meril blizu 110 oekslov; kot je povedal poznavalec vin, sicer vinski in šampanjski vitez Lojze Filipič, je letošnji letnik eden najboljših doslej. Za dodatno prijetno razpoloženje so skrbeli glasbeniki, med trgatvijo Roto banda, pozneje med druženjem pa Uri banda. 

Ivan Mijošek (desno) je slavljencu Štefanu Pavlinjeku izročil lepo darilo. Fotografije: Oste Bakal
Ivan Mijošek (desno) je slavljencu Štefanu Pavlinjeku izročil lepo darilo. Fotografije: Oste Bakal

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije