Na štajerskem pustu tudi Luka Dončić (FOTO)

Jože Tonig trenutno ustvarja maski našega košarkarskega asa in Mateja Tonina. Model najprej na podlagi fotografije izdela iz gline.
Fotografija: Letos izdeluje masko Luke Dončića. FOTO: Jaroslav Jankovič
Odpri galerijo
Letos izdeluje masko Luke Dončića. FOTO: Jaroslav Jankovič

 Slikar, kipar, grafik in restavrator Jože Tonig iz Domžal ima poleg umetniškega ustvarjanja vsako zimo prav posebno strast. Ko je zunaj hladno in so dnevi kratki, si običajno v kotu dnevne sobe uredi priročni mini atelje in začne izdelovati pustne maske znanih ljudi. Politične maske naših predsednikov, premierjev, ministrov in tujih državnikov, pa tudi športnikov in lokalnih županov so sicer nepogrešljivi del večjih pustnih karnevalov po Sloveniji; od Cerknice in Cerknega do Kostanjevice na Krki in Ptuja. A litijski pustni karneval, v medijih včasih po krivičnem odrinjen, saj gre za eno najstarejših pustnih povork v Sloveniji, je znan prav po političnih scenah. Tako kot ima Ptuj korante, Cerkno laufarje, Cerknica čarovnice in Kostanjevica na Krki svojo vlado prforcenhaus, so imeli v Litiji že v šestdesetih svojega Kennedyja in Hruščova.

Trump v Litiji

Maske politikov za Litijane že leta izdeluje Tonig. Ob izvolitvi Trumpa za predsednika se je seveda ta prikazal na povorki skozi mesto. Nekaj let prej podobno Obama, ki se je skozi mesto popeljal na kočiji skupaj s Putinom, Pahorjem in Cerarjem.
Izdelovanje mask je zahtevnejši projekt, kot se zdi. Najprej mora človek znati opazovati. Tonig si najprej na tablo prilepi f
Obama, Pahor, Putin in Cerar FOTO: Osebni arhiv
Obama, Pahor, Putin in Cerar FOTO: Osebni arhiv
otografije izbranega športnika ali politika. Letos si je med drugim izbral našega superzvezdnika Luko Dončića in Mateja Tonina. »Model si dobro ogledam z vseh strani in ga nato izdelam iz gline. Nato pozitiv prelijem z mavcem, da dobim negativ, in ko se dobro posuši, ga premažem z milom. Ko se ta posuši, predstavlja dobro vmesno plast, ki jo oblepim z izrezanimi kosi časopisnega papirja.« Za lepljenje časopisnega papirja uporabi močno lepilo, iz čisto navadne bele moke, ki je naravno in neagresivno. »Običajno uporabljam papir starih časnikov, tudi vaših Slovenskih novic, ki jih izmenjaje lepim plast za plastjo, tako lažje štejem, koliko plasti sem nalepil.« Po navadi so tri plasti časopisnega papirja v močnem lepilu dovolj, da je maska trdna, nato jo počasi in previdno odlepi iz negativa. Končno podobo politika oz. športnika dobi z nanosom akrilnih barv.

Od štiri do pet mask na zimo

Ko smo ga obiskali na njegovem domu v Domžalah, ki je okrašen s slikami in kipi, je ravno negibno opazoval profil Luke Dončića, tega izdeluje za Prostovoljno gasilsko društvo Nova Cerkev na Štajerskem.

Pustna maska neke osebe seveda ni in ne more biti realistični posnetek, kot jih denimo srečamo v kakšnem muzeju voščenih lutk. Pustna maska politika je pravzaprav njegova karikatura z bolj izrazitimi, če že ne pretirano izpostavljenimi značilnimi potezami.
Matej Tonin v nastajanju FOTO: Jaroslav Jankovič
Matej Tonin v nastajanju FOTO: Jaroslav Jankovič

Mojster Tonig se spominja svojih začetkov. »Če prav vem, sem prve maske naredil ob koncu osemdesetih, takrat aktualnega Miloševića in Stanovnika.« Nato je začel sodelovati s pustno sekcijo Striček z Vira pri Domžalah. Njegove maske so na povorkah opazili drugi.

Tonig v zimi naredi od štiri do pet mask. Letos športnika Dončiča, politika Tonina in Mahniča ter župana Vranskega Franca Sušnika. »Gre za precej zamudno delo. Zgolj oblikovanje obraza iz gline mi vzame od tri do štiri dni, če ga želim približno zadeti.« Nato vsaka opisana faza traja še dan ali dva. Eno masko ustvarja vsaj deset dni. Izdelava pustnih mask politikov in športnikov, skratka, ni proizvodnja, ampak je vsaka zgodba zase. 
Pustno delavnico si je uredil v kotu dnevne sobe. FOTO: Jaroslav Jankovič
Pustno delavnico si je uredil v kotu dnevne sobe. FOTO: Jaroslav Jankovič

Jože Tonig tudi kipari – izdelal je kip Ljubimca FOTO: Jaroslav Jankovič
Jože Tonig tudi kipari – izdelal je kip Ljubimca FOTO: Jaroslav Jankovič

Z milnim lepilom prilepi prvo plast časopisa na notranjost mavčne maske FOTO: Jaroslav Jankovič
Z milnim lepilom prilepi prvo plast časopisa na notranjost mavčne maske FOTO: Jaroslav Jankovič

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije