PASTIRSKE IGRE

Na pastirskih igrah je glavna karjola

V Senožečah si je zmago priborila domača ekipa. Kulturno društvo že več kot 20 let oživlja tradicijo.
Fotografija: Spretni pri molži na roke
Odpri galerijo
Spretni pri molži na roke

SENOŽEČE – Jubilejne, že 20. pastirske igre v Senožečah, ki jih domače Kulturno društvo Pepca Čehovin - Tatjana s predsednikom Valterjem Cerkvenikom organizira od leta 1995 s štiriletno prekinitvijo, so predzadnji vikend v juliju z bogatim etnološkim, kulturnim, športnim in zabavnim programom pritegnile številne obiskovalce.
Spustili so 20 golobov pismonoš. FOTOGRAFIJE: Olga Knez
Spustili so 20 golobov pismonoš. FOTOGRAFIJE: Olga Knez

Tridnevna prireditev se je začela s predstavitvijo razstave stripa Naš Maister domačega priznanega ilustratorja Damijana Stepančiča in knjige o zgodovini Senožeč z naslovom Otok med gorami, ki jo je v Vili Marija predstavil tržaški avtor Paul Hus.

Obiskovalci so si na dnevu odprtih vrat ogledali ekološko kmetijo Meden, tovarno Cimos in črno kuhinjo na domačiji Stepančič, Kristjan Hiti pa je odprl vadbeni studio HitFit. Dobro obiskane so bile razstave peciva in ročnih del aktiva žena, kjer se je med drugim predstavila Alenka Žiberna z lutkami iz cunj, in razstava ročno ilustrirane vrtne dekoracije Gaje Planinšček. Obiskovalci so se preizkusili tudi v skoraj že pozabljenih pastirskih igrah, kot so tolčenje koze, kamenčkanje, streljanje z lokom ipd., članice društva so pekle krompirček v žerjavici.
Tekmovanje s karjolo vedno pritegne številne navijače.
Tekmovanje s karjolo vedno pritegne številne navijače.

Igre je odprl občinski svetnik Klemen Delak ob Kekčevi pastirski himni v izvedbi opernega pevca Marka Kobala in spremljavi Tomaža Plahutnika na citre. Čebelar Drago Mali je z otroki spustil 20 golobov pismonoš. Šest ekip se je pomerilo v petih zabavnih igrah. V kraljevski disciplini vožnje s karjolo si je zmago z najboljšim časom priborila domača ekipa, prejela je zmagovalni pokal celotnih iger, posebno nagrado pa ji je podelil primorski humorist in divaški častni občan Andrej Jelačin - Toni Karjola, po katerem se igra imenuje in ki je veliko let vodil prireditev.
Paul Hus, ki je predstavil knjigo o Senožečah, in Andrej Jelačin
Paul Hus, ki je predstavil knjigo o Senožečah, in Andrej Jelačin

Ekipe so se pomerile še v lučanju kamna, molži krave, zbijanju s fračo in oblačenju strašila. Domača ekipa je v dveh desetletjih na pastirskih igrah prvič slavila in si priborila pokal. Drugo mesto je osvojila ekipa z Otočca, tretje pa iz Dolenje vasi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije