AZILNI DOM

Na Obrežju protest proti azilnemu domu: zbralo se je tisoč ljudi

Krajani so se ob mejnem prehodu Slovenska vas že drugo soboto zbrali na protestnem shodu proti začasnemu azilnemu domu na nekdanjem mejnem prehodu Obrežje.
Fotografija: Župan Ivan Molan. FOTO: STA
Odpri galerijo
Župan Ivan Molan. FOTO: STA

Shod sta na zahtevo krajanov organizirali krajevni skupnosti Velika Dolina in Jesenice na Dolenjskem, občina pa jima stoji ob strani, je za STA povedal brežiški župan Ivan Molan.

Občinski svet je namreč sprejel jasne sklepe, da nikakor ne pristaja na azilni dom na Obrežju, je spomnil Molan. Ocenil je, da se je na shodu zbralo okoli 1000 ljudi, pripeljali so tudi z med 30 in 35 traktorji. »Ljudje so danes šli proti sami avtocesti in opozorili, da ne pristajajo na samovoljo vlade,« je dejal.

Lokacijo načrtovanega začasnega azilnega doma si je po njegovih besedah v četrtek ogledala tudi evropska poslanka Romana Tomc in ocenila, da je za ta namen popolnoma neprimerna. Molanu bi se zdelo razumljivo, če bi na lokaciji organizirali registracijski center, za začasni azilni center pa ni primerna, saj je tukaj glavni mejni prehod, ki ga letno prečka pet milijonov vozil in 10 milijonov ljudi.

Skupina protestnikov organizirano hodi od zbirališča pri parkirišču Lesnine do Gasilskega doma Obrežje

Spletna stran eposavje.com poroča, da skupina protestnikov organizirano hodi od zbirališča pri parkirišču Lesnine do Gasilskega doma Obrežje. Organizatorji protestnike pozivajo k upoštevanju cestnoprometnih predpisov, saj da ne želijo ovirati prometa. S prečkanjem mostu pa želijo protestniki po poročanju portala opozoriti na neposredno bližino predlagane lokacije azilnega doma prvim hišam v naseljih Obrežje in Jesenice na Dolenjskem.

»Na mejnem prehodu velja zaradi grožnje terorizma omejeno gibanje, na tem platoju, kjer bi zgradili center, pa ni komunalne infrastrukture. Tam so v bistvu samo eni hlevi, ki so bili v preteklosti namenjeni karanteni živali,« je navedel župan. Ocenjuje, da se bo temperatura na platoju poleti povzpela do 40 stopinj Celzija, kar je za začasni azilni dom povsem neprimerno.

Molan meni, da so občani zelo jezni, zato ne zna predvideti, kako se bodo odzvali, če država ne bo prisluhnila njihovemu sporočilu. Protestniki so po poročanju eposavje.com sicer glasno in mirno izrazili svoje nasprotovanje načrtovanemu azilnemu domu in vlado pozvali, naj razmisli o alternativnih rešitvah, ki ne bi ogrožale njihove varnosti in dobrobita lokalne skupnosti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije