NE DELAJO

Na bolniško zaradi posta? Tako odgovarjajo v podjetjih

V Acroniju podatkov ne razkrivajo, v Goodyearu ne zaznavajo odstopanj. 
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Tomi Lombar, Delo

JESENICE – »V podjetjih Goodyear in SIJ Acroni se je v zadnjem mesecu konkretno povečalo število bolniških odsotnosti. Zaradi posta in ramazana doma ostaja večje število delavcev, čeprav niso bolni,« nam je razkril vir, ki ne želi biti imenovan. Muslimani so post začeli 16. maja, 14. junija pa ga bodo zaključili. Takrat naj bi se po besedah našega vira, muslimani, ki so zaposleni v omenjenih podjetjih, tudi vrnili na svoja delovna mesta.

Ali to drži, smo povprašali v obeh podjetjih. V Acroniju podatkov o tem ne želijo razkrivati, Goodyear pa odgovarja, da število bolniških odsotnosti v tem mesecu ne odstopa od povprečja.

»V Skupini SIJ delajo delavci iz različnih kulturnih okolij z različnimi običaji in navadami, kar vsekakor bogati našo Skupino, ne samo s kulturnega, temveč tudi s praktičnega vidika. Različne kulture praznujejo praznike v različnih obdobjih leta, zato se lahko sodelavci med seboj ter skladno z vodji in delovnim procesom dogovorijo za najbolj optimalno izkoriščanje dopustov. Bistvenih bolniških odsotnosti ob ramazanu, božiču in drugih praznikih v družbi SIJ Acroni in drugih Skupine SIJ ne zaznavamo,« pojasnjuje stanje v Acroniju Anja Potočnik. Na naše dodatno vprašanje, koliko delavcev je bilo bolniško odsotnih v mesecu aprilu in koliko jih je odsotnih v tem mesecu, pa odgovarja, da tovrstnih informacij ne more posredovati.
 
Iz podjetja Goodyear Sunlop Sava Tires pa Simona Dijak odgovarja tako: »Goodyear je družbeno odgovorno podjetje, in ker zakonodajne pravice naših zaposlenih spoštujemo, ne poizvedujemo o vzrokih bolniške odsotnosti. Delež bolniške odsotnosti sicer spremljamo, vendar doslej znotraj posameznih mesecev nismo zaznali bistvenih odstopanj, zato ga primerjamo samo na medletni ravni. Povprečje deleža bolniške odsotnosti v zadnjih desetih letih znaša okoli dva odstotka.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije